A háború miatt pánikszerűen veszik az aranyat 

Interjú2022. jún. 29.Szabó Anna

A háború, a magas inláció és az alacsony betéti kamatok miatt megugrott az arany után érdeklődők száma, nőtt a pánikszerűen vásárlók száma. A részletekről Riba Gábort, a lakossági arany forgalmazására szakosodott Soldus Aurum vezetőjét kérdeztük.

Milyen trendek zajlanak idén a lakossági aranypiacon? A háborús válság mennyiben befolyásolta nálunk az arany iránti keresletet?

Jelentősen megugrott az arany után érdeklődők száma, egyben megugrott a pánikszerűen vásárlók száma. Ez a trend érvényesült már a Covid-járvány ideje alatt is, és tovább erősödött a szomszéd országban hónapok óta tartó háború miatt. Elsődleges szempont lett a biztonság, ehhez társul a kézzel foghatóság.

Ez pedig azzal járt - látva a jelenlegi inflációs helyzetet -, hogy az értéken tartás és a likviditás jelenleg a legfontosabb tényező akkor, amikor a pénzünkről döntünk. Egyre többen szeretnék biztonságban tudni a megtakarításaikat - erre képes az arany, hiszen nálunk van, nem "másnál", ahol korlátozottan hozzáférhető. Így szabadon dönthetünk a saját pénzünk sorsáról.

Az arany árának alakulása 2014-2022 (marketwatch.com)

Az infláció emelkedése mennyiben befolyásolja a vevők döntését az arany mellett?

A megtakarítással rendelkezők, illetve a megtakarításra affinitással bírók az elmúlt időszakban és napjainkban is sokkal tudatosabban választanak a lehetőségek közül. A fő szempont a már említett értéken tartása a pénznek, valamint a szabadon hozzáférhetőség.

Mindezek miatt is már nem csak a szakemberek, hanem a magánemberek is menekülő eszköznek tartják az aranyat - vagyis a dollár és az euró mellett egyre többen fektetik aranyba a pénzüket.

A felmérések és közvéleménykutatások arról tanúskodnak, hogy több mint megduplázódott az aranyat vásárlók aránya.

Jellemzően kik és milyen mennyiségű aranyat vásárolnak és főként milyen célból?

Ügyfeleink döntően kis mennyiségben és folyamatosan vásárolnak aranyat, mert hosszú távon gondolkodnak. Ily módon ugyanis kiküszöbölhető az árfolyamkülönbözet, azaz átlagolható a vásárlás értéke.
Ugyanakkor az orosz-ukrán háború elhúzódásával párhuzamosan megjelentek a nagyobb összegekért és nagyobb tételeket vásárló befektetők is.

Ha hosszabb távon nézzük, 2018-tól milyen tendenciákat látnak az arany iránti keresletben?

Leginkább cégünk árbevételéből tudok kiindulni, eszerint évről évre megduplázódik az aranyvásárlás mértéke.
Ez azt mutatja, hogy az emberek egyre inkább biztonságos befektetésként tekintenek az aranyra. Hogy megérdemelten, azt a kormány döntései is alátámasztják, hiszen

2018 óta folyamatosan vásárol a magyar kormány aranyat, ami bizonyítja, hogy szükség van a pénz fedezetére.

Erre az évre milyen kereslettel számolnak?

Immár négy és fél éve vagyunk a piacon, ez idő alatt minden évben megdupláztuk a forgalmunkat, idén pedig a tavalyi év négyszeresével számolunk.

Milyen előnyei vannak annak, ha aranyban tartják a megtakarításokat?

A két legfontosabb értéke az értékállóság és a likviditás. Értékálló, mert az arany árfolyama hosszú távon folyamatosan emelkedik, szemben a pénzzel, ami folyamatosan veszít a vásárló értékéből.

Az elmúlt 20 évben például az euróhoz képest hatszoros értéknövekedést ért el. Likvid, azaz akkor váltjuk át pénzre, amikor csak akarjuk.

Oda visszük, ahová szeretnénk, bármekkora mennyiséget átvihetünk bármelyik országba, ahol az aktuális árfolyamon átválthatjuk a választott valutára. Legalább ilyen fontos, hogy állandó biztonságot jelent, hiszen a legtöbb befektetéssel vagy megtakarítással ellentétben az arany kézzel foghatóan mindig a mi birtokunkban van.

Arról nem beszélve, hogy az aranynak világpiaci ára van, vagyis a világ minden pontján ugyanazon az árfolyamon számolják be, így stabilizálja a csereértéket.