"Régiós összehasonlításban is kiemelkedő pozícióba jutottunk" 

Interjú2024. máj. 6.Sz.A.

Több mint 450 befektetést valósítottunk meg, 250 ötletfázisban lévő vállalkozás elindulását tettük lehetővé, számos inkubátor, akcelerátor, angyalbefektető jelent meg a piacon a munkánk nyomán is - mondta a Növekedés.hu-nak Katona Bence, a Nemzeti Tőkeholding elnök-vezérigazgatója.

Előadásában említette, hogy Magyarországon a tőkebefektetési piac fejlettsége a régiós országokhoz képest viszonylag alacsonyabb szintű. Ennek mi lehet az oka?

A nyugat-európai országokhoz viszonyított elmaradás a tőkebefektetési iparág történelmére vezethető vissza.

Hazánkban a tőkebefektetési piacon a magánbefektetők jelenléte korlátozott, ez pedig indikálja, hogy a forrásokhoz való hozzáférés alacsonyabb volt az elmúlt évtizedekben, mint ami Nyugat-Európát vagy az Amerikai Egyesült Államokat már jellemezte akár a hatvanas-hetvenes években.

Éppen ezért a Hiventures-szel egyfajta

piacfejlesztési küldetéssel léptünk be 2016-ban a tőke, azon belül is a kockázatitőke-piacra. Amellett, hogy közvetlen befektetéseket valósítsunk meg, a célunk az volt, ösztönözzük a piaci befektetők aktivitását, stabil alapokat teremtsünk egy jól működő iparág megteremtéséhez, fejlesztéséhez és folyamatos működtetéséhez.

Ezt a vállalásunkat nézve elégedettek lehetünk, a Hiventures elmúlt nyolcéves, aktív munkájának köszönhetően,

régiós összehasonlításban is kiemelkedő pozícióba jutottunk a kockázati tőkebefektetés terén.

Ezt az egyik legfontosabb mutató alapján is állíthatjuk, a startupok irányába allokált összvolumen, valamint a befektetések darabszámát tekintve is éllovasok vagyunk.

Több mint 450 befektetést valósítottunk meg, 250 ötletfázisban lévő vállalkozás elindulását tettük lehetővé, számos inkubátor, akcelerátor, angyalbefektető jelent meg a piacon a munkánk nyomán is.

Éppen ezért úgy látjuk, ezen a piacon az állami szerepvállalás csökkenthető. Viszont a hagyományos vállalatok tőkefinanszírozását tekintve látjuk a startupokéhoz hasonló korábbi hiánypótló szerepünket, így most a növekedési tőkepiacon vállalunk erősebb jelenlétet. 

Mondjunk néhány számot: hány alapban és hány cégben jelenik meg a Nemzeti Tőkeholding?

Összességében a Nemzeti Tőkeholding koordinációjába

51 alap tartozik,

ezek teljes egészében vagy részben állami hátterű tőkealapok.

Az NTH tavaly egy kiemelkedő tőkeprogramot is elindított, 

a Baross Gábor Tőkeprogramot,

amelynek 3 pillérének segítségével számos sikeres tőkebefektetést hajtottunk végre, nem csak magántőkealapokba, hanem ingatlan- és értékpapír alapokba is.

A koordinált összesen 51 darab alap zömét piaci alapkezelők működtetik, de természetesen a Tőkeholdingon belül is fellelhetők tőkelapok.

A Tőkeholdingon belüli alapokból a közvetlen vállalati tőkebefektetéseket a Hiventures-ön és most már a Focus Ventures-ön keresztül valósítjuk meg.

Köztük a feladatmegosztás úgy néz ki, hogy a korábban nagyobb vállalatokba is fektető Hiventures

a jövőben kizárólag startup finanszírozóként jelenik meg,

a hagyományos, érett vállalatok beruházásaihoz, fejlesztéseihez innentől dedikáltan a Focus Ventures biztosít tőkét.

A 2023-ig tartó uniós források elfogytak, mikor számítanak arra, hogy megérkeznek az új uniós források, amelyek tőkebefektetésekre is használhatók?

NTH-ként a mi felelősségünk és hatáskörünk addig terjed, hogy az idei év első felének végéig kidolgozzuk azokat az új tőketermékeket, amelyeket a következő uniós programon belül tervezünk megvalósítani. Ezen jelenleg is nagy erőkkel dolgozunk az érintett szakmai és szakpolitikai szereplőkkel.