Telenor-vezér: A többségi tulajdon eladása nincs az asztalon

Interjú2021. okt. 11.Végh Zsófia

Továbblép kizárólag mobilszolgáltató szerepéről és komplex informatikai, internetes szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek a Telenor Magyarország. A 4iG-vel kötött megállapodás után a cég egyéb üzleti és együttműködési lehetőségeket is fontolóra vesz a hazai piacon, de a többségi tulajdon eladása továbbra sincs az asztalon, mondta lapunknak Peter Gažik, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

Hogyan értékeli a Telenor Magyarország jelenlegi pozícióját a hazai piacon?

Azóta, hogy három éve a Telenor Magyarország a cseh PPF Csoport tulajdonába került, sikerült negatívból pozitívba fordítanunk a növekedést; elsősorban bevételszinten, de egyéb mutatók, például a SIM-kártyák számának tekintetében is.

Ma pedig további növekedési lehetőségeket keresünk, amelyek mentén tovább lépünk kizárólag mobilszolgáltató szerepünkön.

Ezen törekvéseink közé tartozik a néhány hete, a lakossági piacon bejelentett otthoni internetszolgáltatás megkezdése, valamint az üzleti szegmensnek nyújtott komplex, kiberbiztonsági és vezetékes internet szolgáltatásunk.

Mire számít, hogyan hat a mobil-vezetékes konverzió a vállalat piaci helyzetére itthon?

Elöljáróban hadd jegyezzem meg, hogy a piactól, üzleti modelltől függően többféle megoldás létezik a konverzióra. Rendszerint az inkumbens rendelkezik az infrastruktúrával, további szolgáltatók meg a konverzió különböző szinteken működnek. Lehet hagyományos, távközlési elemek (TV, internet, telefon) vagy szolgáltatások kombinációja, beleértve az innovatívabb elemeket.

Vagy, a Telenor Magyarország esetében, többféle szolgáltatást építve a mobilelérés köré. Vagyis lehet sikeres a konverzió akkor is, ha a cég rendelkezik nem rendelkezik saját vezetékes hálózattal.

Számunkra az otthoni és a jövő évtől a  vezetéknélküli internet-szolgáltatás elérés biztosítása az a kizárólag mobil szolgáltatást követő logikus, organikus lépés.

Az üzleti szféra számára bejelentett vezetékes ajánlatunk, még ha sokan nem is rendelkeznek ilyen infrastruktúrával, a versenyképességet javíthatja.

Mekkora növekedést vár az új szolgáltatások bevezetésétől?

Konkrét célszámok helyett inkább a növekedésre fókuszálunk, melynek több aspektusa van.

Együttműködésre léptek a 4iG-vel, mely deklaráltan terjeszkedni kíván a hazai távközlési piacon (is). Tervez a Telenor Hungary további együttműködést/üzletet a céggel idén vagy jövőre?

Nem a céggel való együttműködés volt a cél – egy kiberbiztonsági szolgáltatót kerestünk az ügyfeleink számára.

A piac és lehetséges partnerek átvilágítása után jutottunk arra, hogy a 4iG ajánlata felelt meg leginkább azoknak az igényeknek, melyeket támasztottunk, s ezért léptünk velük együttműködésre.

Terveznek további együttműködéséket a közeljövőben?

Általánosságban természetesen, részletek csak akkor derülnek ki, ha aktuális lesz.

A 4iG-hez visszatérve, a Telenor Magyarország többségi tulajdonrészének eladása nincs az asztalon?

A tulajdonos nevében nem beszélhetek, de a néhány hete közzétett nyilatkozat, mely szerint a PPF nem szándékozik megválni a többségi tulajdontól, továbbra is érvényben van.

Szóba jöhet-e valaha, hogy a Telenor Magyarország saját vezetékes hálózatot épít?

Miután a Telenor Magyarország hálózati infrastruktúrája tavaly nyár óta a Cetin Hungary Zrt. tulajdonába került, nem tervezünk semmilyen bővítést, építést.

Sőt, a jelenlegi felépítésünk kimondottan előnyös a piacon, mert helyzetünkből adódóan módunk van megfontolni egyéb piac lehetőségeket.

S hogy fontolóra vesszük-e, hogy a lakossági ügyfeleinknek vezetékes szolgáltatást kínáljunk? Ezt a kérdést később van értelme megválaszolni.