Hogyan hitetik el az emberrel, hogy a lehető leglustább módszerrel befektetve vagyonokat kereshet?

MAG2021. feb. 12.Karagich István

Történelmi szinten egyedülálló tőzsdei káoszt láthattunk az elmúlt hetekben. Átszakadt egy új típusú, eddig senki által nem kalkulált gát, és legalább másfél millió ember ugrott fejest ebbe a sebes sodrású folyóba. Kétségkívül, a social media az életünk számos területére évről évre egyre intenzívebb hatással van. Tudtuk, tudjuk, ismerjük hogyan működik, hogyan hat a gondolkodásmódunkra és a döntéseinkre, mégis pár héttel ezelőtt egy korábban ismeretlen, ilyen mértékben még sosem mutatkozó arcát láthattuk megmutatkozni, immár a pénzügyi döntéseinkben.

Január elejétől egy internetes fórum, a Reddites WallStreetBets hatására emberek tömegei kezdtek el masszív ütemben GameStop részvényeket, illetve vételi opciókat vásárolni.

Mindez jól mutatja, hogy egy több milliós követői táborral működő fórum, melyen tudatosan manipulálják a kisbefektetői piacot, mekkora tőkeerő-tömeget mozgathat meg. Így adja magát a kérdés, hogy az amúgy minden irányból erősen szabályozott tőkepiacokon való részvételi felelősségét az ilyen típusú fiókoknak és a kereskedési platformoknak sokkal jobban meg kellene vizsgálni.

Nem először fordul elő, hogy a populizmus utat tör a tőzsdéken, de az talán igen, hogy most a Wall Street tőzsdecápái álltak szemben a lelkes amatőrökkel.

A GameStop eseménysor komoly veszélye, hogy egy nagy sereg tapasztalatlan befektető akár igazságérzete, hirtelen forradalmi hevülete, vagy éppen profitéhsége miatt szinte felfoghatatlan összeget, itt konkrétan

4 hét alatt 44 milliárd dollárt fektetett be bonyolult és drága opciók vásárlásába a sima részvényvásárlások mellett,

amihez fontos megjegyezni, hogy a Reddites befektetőknek jellemzően messze nem volt meg a szükséges szakértelmük.

Azaz 44 milliárd dollárnyi opciós részvényvásárlási jogokra olyan emberek költöttek pénzt, akiknek amúgy egy hónappal ezelőtt valószínűleg sejtelmük sem volt arról, hogy ők opciót fognak vásárolni, sőt, feltehetően annak jelentésével sem voltak tisztában.

Éppen ezért ennek a hullámnak a végén, a jórészt manipulált, frissen bevonzott kisbefektetők itták meg a kaland levét. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a társadalmi rétegek közt a vagyoni olló egyre inkább nyílik, amin a koronavírus csak tovább rontott.

A piaci árak és a pénzügyi eszközök árai folyamatosan emelkedtek az elmúlt években, ami persze a vagyonosoknak előnyös, mert még tovább halmozzák a javaikat, de annál kevésbé kedvező ez egy átlagembernek. Valamilyen szinten érthető, hogy a középréteget képviselő tömegek csalódtak a rendszerben, és úgy érezték, itt az idő egyszerre móresre tanítani a Wall Streetet és élni a gyors pénzkereset lehetőségével, most nekik is jár a jóból...

És itt jön képbe a social media

Itt az egyik kulcs a Reddit anonimitása, az "olcsó" trading platformok, valamint a ma már szó szerint bármire behülyíthető emberek. A koronavírus járvány környezete is igazi táptalaja volt egy ilyen eseménynek: egyes esetekben a pandémia unalma és a bizonytalanságban kapaszkodóként funkcionáló álmodozás, más esetekben az elvesztett munkahely és a szűkösebb anyagi helyzet kényszeríthetett egyeseket a szokatlanul merész pénzügyi döntésre.

Nem is kell részletezni, milyen extrém befolyásoló ereje van manapság a közösségi média platformoknak, úgy tűnik ez ma már nem csak a politikai választásokra és az álhírek terjedésére van veszéllyel, hanem a pénzügyi döntésekre is.

Ez nemcsak egy pénzügyi, hanem kulturális kérdés is. Felnőtt egy olyan generáció, amely állandó médiazajban éli a mindennapjait, gyorsan és könnyen befolyásolható, azonnali véleményalkotáshoz szokott, s máshogy gondolkodik a döntéseinek a pénzügyi súlyáról is.

Egy generáció, amely merészebben vág bele akár egy ilyen pénzügyi spekulációba, miközben vagyoni háttere egyáltalán nem stabil, mégis a gyors fogyasztáshoz és gyors döntésekhez szokva, könnyen befolyásolható, akár egy ilyen bonyolult piacra való belépésre is.

Az igazi bűn tehát az ebben a történetben, hogy a fórum gátlástalanul berángatott egy olyan korosztályt is a tőzsdei spekuláció világába forradalmi hívószóval, akiknek ez teljesen felkészületlen terep, ám az alapvető emberi mohóság, az igazságérzetre és a forradalom illúziójára alapozott üzenet egyvelege hívószóként "működött".

S mivel nincs tapasztalata, például az 1 hónapos at-the-money call opciót simán megveszi a részvényár 40-50%-ba kerülő prémiumért a fiatal, hiszen az árfolyam zakatol felfelé... Hiszen az elmúlt napokban a fórum lelkes beszámolói szerint ez működött 50 dolláros áron, működött 100 dolláros áron, sőt 250 dolláros áron, így joggal gondolja, miért ne működne még újra és újra? Pedig nem működik egy ponton túl. Az amúgy 5-10 dollár körüli reális értékkel bíró GameStop részvény ára a Reddit mánia hevületében, 480 dolláros tetőzés után például így zuhant napok alatt 50 dollárig.

Nagy kérdés, hogyan fog erre a jelenségre reagálni a pénzügyi szektor?

A felelősség azért, ami történt megoszlik sokak között, részben a hedge fundok, és az olyan appok között, mint a Robinhood, ami egyszerre hajt hasznot a hedge fundoknak, és teszi lehetővé a nem hozzáértők számára a kereskedést. De részben felelősek a körülményes reakcióidővel ébredő piaci felügyeleti hatóságok, illetve a tőzsdék is.

Egyelőre több ellentétes álláspont van, hogyan kellene szabályozni a jövőben a jelenséget. Az egyik tábor azt mondja:

Nem állíthatják le részvényügyleteket, amikor az emberek részt akarnak benne venni. Az embereknek szabadon kell játszaniuk a piacon, úgy ahogy ők akarnak.

A másik tábor, meg azt mondja:

Miért nem védi meg senki a befektetőket önmaguktól, és az olyan extrém kockázatok vállalásától, amelyek nem felelnek meg a vagyoni szintjüknek és a kockázatvállalási hajlandóságuknak?

Mindkét álláspont tele van igazságokkal, így azt, hogy a két tábor hogy jut egyezségre, még nem tudni.

Paradox módon a tőzsdék, az értékpapír- és tőzsdefelügyeleti hatóságok és a kereskedési platformok a jelenségre a jövőben pontosan a letéti követelmények szigorításával, a volatilitás szoros monitorozása melletti kereskedési korlátozásokkal, a befektetési szolgáltatók további szabályozásával kell reagáljanak. Másképpen nem kezelhető az új gólem, amikor kisbefektetők adott esetben milliói együttesen lépnek be a piacra összehangolt módon, a fundamentumok szinte teljes figyelmen kívül hagyásával.

Ennek eredménye pedig igazából nem néhány hedge fund esetleges megleckéztetése a kisbefektetők költségén, hanem sokkal inkább a modern pénzügyi rendszer piaci működésének, logikájának teljes felborulása, illetve a teljes tőkepiaccal szembeni bizalmatlanság megingása lehet. Azaz mindenkitől lépéseket kíván az új helyzet. Mindezt részben a kisbefektetők hangos felháborodása mellett, ám a kisbefektetők szükséges és elvárható védelmében.

Felvetődik az a kérdés is, hogy ki nyer ezen az egészen?

Végül szinte senki… Természetesen lesz néhány sikertörténet az árfolyam emelkedését a legelején meglovaglókról, és arról, hogy összesen 20 milliárd dollár nyereséget könyveltek be a vételi oldal képviselői, köztük intézményi befektetők és a reddites kisbefektetők egy része, de a nagy többség bukni fog.

Veszíteni fog rendre a megtámadott alapkezelőkben a megtakarításaikat nyugdíjpénztári portfóliókban vagy befektetési alapokban tartók tömege. Veszíteni fog milliónyi hiszékeny kisbefektető, akik kifizettek 4 hét alatt 44 mrd dollárt és mikor a végén kifutnak az opciók és újra 20 dollár alá száll az árfolyam, semmit nem nyernek. S akkor az sem lesz vígasz, hogy csatát és tőkét vesztett a kiszemelt ellenségkép megtestesítőjeként a Melvin Capital, nem is keveset, 4,5 milliárd dollár körüli összeget, s végül csak a tőkeinjekció mentette meg.

Ám az a megdöbbentő ebben a jelenségben, hogy a végén jól kiszámíthatóan mindig a kispénzű botcsinálta befektető fog pórul járni a jövőben is csakúgy, mint ebben a történetben, mert aki nem száll majd ki a hirtelen képzett rally során azonnal, sőt, aki tartja ezeket a „hedge fund kivéreztető” papírokat, pozíciókat veszíteni fog. Sokat.

Hosszú távon persze az árjegyző platformok vagy a tömegeket mozgató és időben kiszálló manipulátorok mind nyernek, de ez nem lesz vigasz a sok rászedett kisbefektetőnek.

Kérdés, valaha kifullad-e a jelenség...

A konkrét GameStop támadás az ellenségként kezelt hedge fundokkal szemben már gyakorlatilag kifutott, az intézményi befektetőknek megvan a szakértelmük és a tudásuk (végső esetben pedig a mentőöveik) a helyzet kezelésére, a zárásokra, a fedezésre, így javarészt az első 2 hét után már a sorra újonnan beszállók fűtötték egymást, átadogatva a pozíciókat a kereskedési platformok örömére jó nagy vételi-eladási árkülönbözetekkel.

Azonban maga a jelenség, a social média felületein manipulált kisbefektetői tömeg piacbefolyásolóan együttes fellépése, úgy látszik mostantól a mindennapok része lesz, igaz, ezen a fake news átitatta hétköznapok mellett talán nem is lehet csodálkozni.

A szerző a Blochamps Capital Pénzügyi Tanácsadó cég alapító-ügyvezetője