Merkely: Az élsportolók között gyakoribb a hirtelen szívhalál

Medicina2021. jún. 15.Haiman Éva
A rovat támogatója:

Statisztikák szerint százezer 35 év alatti versenyzőből évente 2-4 szenved el hirtelen szívhalált – mondta a növekedés.hu-nak Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szívklinika igazgatója. Szerinte van esély rá, hogy Christian Eriksen újból futballozzon, akár úgy, hogy szükség esetén defibrillátor pacemakert ültetnek be neki. Ilyen eszközt ma már világszerte több ezer élsportoló használ, köztük magyarok is. Egy ilyen, mérkőzés közbeni újraélesztést videóra is vettek, mutatjuk.

Még mindig nem tudni pontosan, mi okozott hirtelen szívmegállást a dán futballválogatott 29 éves játékosánál, Christian Eriksennél, aki aggódik, aki a szombati Dánia-Finnország mérkőzés 42. percében minden előzmény nélkül egyszer csak összeesett a pályán. A támadó középpályás a pályán kellett újraéleszteni, életéért hosszú percekig küzdöttek, majd hordágyon vitték el a pályáról, hogy a koppenhágai Rigshospitalba szállítsák. Jelenleg is ott ápolják és próbálják kideríteni, mi okozhatta a szívleállást.

A hirtelen szívhalál az egyik vezető halálok, csak Magyarországon naponta 70, évente 25 ezer ember szíve áll meg egyik pillanatról a másikra, mindenfajta előzmény nélkül.

Az élsportolók ugyan rendszeresen orvosi vizsgálaton vesznek részt, ennek ellenére náluk is előfordul ilyen, mint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatójától,

Merkely Bélától megtudtuk: 100 ezer 35 év alatti versenyzőből évente 2-4-nél.  

A fokozott fizikai megterhelés ráadásul nagyjából 2-3-szorosára növeli a hirtelen szívhalál kockázatát a sportolókban, mint az azonos korú fiatalokban, ha nincs kiterjesztett szűrés.

Ha van, akkor sem lehet 1/100 000 alá vinni az esetszámot – Eriksen sajnos ebbe esett bele.

Az is jellemző sajnos, hogy verseny vagy edzés alatt következik be a szívmegállás, mert akkor a legnagyobb a fizikai és a szellemi stressz – magyarázta a rektor.

Az eset után többen tudni vélték, hogy Eriksen a koronavírus-vakcinától lett rosszul, de ezt a hivatalos nyilatkozatokban ugyanúgy cáfoltak, a futballista nem kapott oltást, és Covid-fertőzésen sem esett át korábban.

Merkely Béla ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy más vírusfertőzés is okozhatott nála például szívizomgyulladást, emellett azonban  veleszületett megbetegedés, genetikai és szerzettek okok is állhatnak a háttérben.

Egy esetleges dopping következményét a professzor teljességgel kizártnak tartja, olyan szigorú ellenőrzésnek vannak kitéve az élsportolók nem csak az ilyen versenyeken, de napi szinten is, hogy szerinte nem kockáztatnak illegális szerekkel.

Az okok tisztázása mindenesetre elsődleges, hiszen attól is függ, visszatérhet-e Eriksen az aktív sporthoz. Ha kiderül az ok, és ez átmeneti, illetve elhárítható, akkor erre van esély – fogalmazott.

Ha ez nem egy alapbetegség első tünete volt, és csak genetikai hajlam van ritmuszavarra, akkor a speciális defibrillátor pacemakerek is megoldást jelentenek.

Világszerte több ezer élsportoló él már ilyennel, a belga Anthony Van Loo az életét köszönheti az eszköznek.

A focista szintén a pályán, játék közben esett össze, de pár másodperc múlva magától ült fel, erről még egy videó is fent van a világhálón.

Nálunk is vannak beépített defibrillátor pacemakerrel élő sportolók – mondta Merkely Béla, de személyiségi jogok miatt neveket nem említett.

Tíz évvel ezelőtt ugyanakkor sajtóhír is volt, hogy pacemakert ültetnek a Rábagyarmat-Csákánydoroszló futballmérkőzésen újraélesztett vendégjátékos, Bedőcs Zoltán szívébe. A futballistának szívének ugyanis veleszületett fejlődési rendellenessége van. 

Országonként eltérő a szabályozás, hogy ilyen eszközzel lehet-e sportolni.

Magyarországon közepesen szigorú a szabályozás, ami azt jelenti, hogy orvosszakmailag igazolni kell, hogy a sportoló biztonságban van az eszközzel egy ismételt ritmuszavarnál, nincs alapbetegsége, vagy az nem fog romlani - mondta Merkely Béla.

Az USA-ban kockázatmegosztás van a sportoló és az orvos között, a sportoló bevállalhat kicsit több rizikót, mint amit az orvos elfogadhatónak tart. Olaszországban szigorúbb a szabályozás, ezért is írták a lapok, hogy Eriksen nem térhet már vissza csapatába, az Interbe.