Áprilistól új verzióra kapcsol az Online Számla

NAV Infotár2020. márc. 12.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Április 1-jétől az Online Számla rendszer új verzióra vált, ettől az időponttól a vállalkozások kizárólag a 2.0-ás XSD-verzióval küldhetik be számlaadataikat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). Az új verzió már fut, ám alkalmazása még nem kötelező, március végéig használható az 1.1-es XSD-séma is.

A NAV az adatszolgáltatás 2.0-ás verzióját a számlázó program fejlesztőinek javaslatait is figyelembe véve készítette el, a véglegesítést több hónapos tesztidőszak előzte meg. Az új, 2.0-ás és a korábbi, 1.1-es adatszolgáltatási verzió 2020. február 27. és március 31. között még párhuzamosan használható, de április 1-jétől kizárólag az új, 2.0-ás verzió alkalmazható. A szükséges programmódosításokról eddig az időpontig kell gondoskodni, mert ezután az 1.1-es sémával érvényes adatszolgáltatás már nem küldhető.

A gazdálkodók számára a verzióváltás nem jár az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése terén gyakorlati felhasználói változással, kizárólag a számlázóprogramjukat kell felkészíteni. A számlázó szoftver átállításának technikai lépéseiről az alkalmazott program fejlesztőjénél érdemes tájékozódni.

A 2.0-ás XSD-verzióra átállással egyidejűleg módosult az Online Számla rendszer számlaadat-lekérdező és adózólekérdező szolgáltatása is, ami újabb lehetőségeket biztosít az adatok hasznosítására és tovább egyszerűsíti az adminisztrációt.

Az Online Számla rendszerrel kapcsolatos aktuális információk, változások és fejlesztői tudnivalók elérhetők a rendszer internetes oldalán.