NAV vezető: Januártól szinte mindent lát a vállalkozásokról az adóhivatal

NAV Infotár2020. dec. 16.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A mesterséges intelligenciát is bevető algoritmusok hihetetlen gyorsasággal csapnak le az ismert minták alapján a gyanús üzleti számokra - mondta a Haszon magazinnak adott interjújában Sors László, a NAV vezetője. Valós időben látják majd nemsokára a cégek működését, és rálátnak a nemzetközi számlákra is.

Az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint az “áfarés” – a makrogazdasági adatok alapján beszedhető és a beszedett áfa közötti különbség – a 2013-as 21 százalékról 2019-re 6,6 százalékra csökkent, ami jól mutatja: Magyarországon jelentősen változott az adómorál és az adócsalási miliő - mondta el Sors László a Haszon magazinnak adott interjújában.

A NAV elnöke úgy fogalmazott, hogy az áfa-visszaélések visszaszorítása kulcskérdés. Az adópolitika és a NAV célkeresztjében is az van, hogy a versenyelőnyt azoknak a vállalkozásoknak biztosítsa, akik betartják a jogszabályokat. Akik pedig nem, azokat a kockázatok feltárása után hatósági eszközökkel, minél gyorsabban ki kell iktatni a piacról.

Elképesztő méretű adatvagyon áll már most is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendelkezésére, összesen mintegy 7,5 petabyte-nyi adatról van szó, ami évek óta exponenciálisan nő - tette hozzá.

Az adóhivatalt érő kibertámadásokkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy elmúlt években többször is előfordultak jellemzően túlterheléses támadások, de ezeknek a NAV sikeresen ellenállt. Egyebek mellett többrétegű tűzfallal, behatolásdetektáló és -elhárító rendszerrel védik az adatvagyont és ezen túl a Nemzeti Kibervédelmi Intézet is a segít.

Etikus hackereik is vannak, akik folyamatosan keresik a gyenge pontokat.

Az adatok tárolásának helyéről szólva elmondta, hogy bunker kifejezés nem túlzás. A kiemelt biztonságú, „duplikált” létesítmények az adatvédelem részét képezik. A szerverek Magyarországon vannak, minden adatot egyszerre több helyszínen „mentenek el”, hogy még véletlenül se vesszen el egy se.

Sors László

Az adathalmazból – mesterséges intelligenciát is igénybe véve – nyerik ki azokat a mintákat, amelyek nemcsak az ellenőrzést segítik, hanem bemérik a különböző adózói attitüdöket is. Ki jelent valódi kockázatot, ki az, aki csak tévedésből hibázik és ki az, akit támogatni kell a szabálykövetésben. 

Egyébként egy gazdasági eseménnyel összefüggésben

alapvetően három dologra vagyunk kíváncsiak: megvalósult-e az értékesítés, a szolgáltatás, arról kiállította-e az eladó a bizonylatot és milyen utat jár be a pénz.

Innen már nem kérdés, mi az ügylet adójogi következménye. A rendszer január 1-jén kiteljesedik: minden számla adata valós időben látható. Hamarosan a központi bankszámla-nyilvántartó rendszerben azt is látjuk majd, kinek hol, hány számlája van, és a központi széfnyilvántartást is a NAV építi ki.

Ne felejtsük el, hogy a nemzetközi információk alapján a külföldi bankszámlákat már most is látjuk. Azt mondhatom, a kör bezárul - hangsúlyozta a NAV vezetője.

A katás vállalkozókkal kapcsolatban kiemelte, hogy ha valaki katásként egyetlen megbízónak állítja ki a számláit, majd átlépi a 3 millió forintos határt, ne csodálkozzon, ha jelez a gép és szeretnénk meggyőződni arról, hogy az ezzel járó plusz adóterhet megfizették-e. 

Az adminisztratív terhek csökkentésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy annak, aki viszonylag egyszerű felépítésű vállalkozást működtet, tűpontosan meg tudjuk mondani, hogy mennyi áfát kell fizetnie, mert az online adatszolgáltatások alapján látjuk, hogy mennyi bevétele és kiadása volt.

Hangsúlyozta, hogy kevesebb lesz a könyvelők adatrögzítési feladata, mert digitális formában, készen kapnak meg sok, számukra szükséges információt.
Az ingyenes szolgáltatásokkal ugyanakkor nem váltják ki a vállalkozások adózással kapcsolatos döntéseit. Például azt nekik kell eldönteniük, hogy melyik adózási formát választják. Hogy milyen tevékenységbe fognak, hány alkalmazottat foglalkoztatnak, kivel üzletelnek és a többi. A kínálkozó egyszerűsítéseket, kedvezményeket, lehetőségeket, követendő szabályokat és azok változását felgyorsult és komplex világunkban egy menedzsernek nincs ideje követni, ehhez kell a szakmájában kiváló könyvelő, adótanácsadó.

A bérszámfejtéssel kapcsolatban kiemelte, hogy dolgoznak az eFIP, az elektronikus Foglalkoztatási Információs Program fejlesztésén.

Ezzel nyomon követhető lesz, hogy egy munkavállalót bejelentettek-e vagy csak úgy tudja, hogy bejelentették.

Ez a költségvetés érdekein túl azért is fontos, mert a munkáltatói bejelentések és járulékfizetések kihatnak az állampolgárok egészségügyi ellátására és nyugdíjára is. Ehhez majd mobilalkalmazás is tartozik és bárki lekérdezheti a rá vonatkozó, bejelentett adatokat. 

A munkavállalók ki-bejelentésének egyszerűsítésére is tovább fejlesztik az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazást. Ez, túl azon, hogy papírmentes, hogy letöltés nélkül funkcionál, a NAV-nál lévő adatokat automatikusan betölti.

Már kis- és nagyvállalati tesztfázisban van az úgynevezett SAF-T (Standard Audit File Tax), amit az OECD ajánlásra, Norvégia, Lengyelország és Portugália után Magyarország is bevezethet - mondta Sors László.

Ennek segítségével valós időben láthatnak bele egy-egy cég működésébe.

Egy olyan egységes fájlformátumról van szó, amely a korábbinál szélesebb betekintést enged nekünk – például a számlák mellett a készletnyilvántartásra is – így az adózó is jobban fel tud készülni az ellenőrzésre. Amire idővel a helyszínen nem is lesz szükség, hiszen mindig pontosan látjuk, mi történik a cég életében. A megfelelő algoritmusok pedig megtalálják a gyanús jeleket.