Több mint 12 ezer milliárd dollár új piaci finanszírozás volt tavaly a globális vállalati szektorban

Pénzügy2021. dec. 29.MTI

Rekordösszegű, 12 ezer milliárd dollárt meghaladó új piaci finanszírozást hajtott fel a globális vállalati szektor az év eleje óta, kihasználva a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek enyhítését célzó likviditásözönt és a járvány sokkja utáni piaci kilábalást.

A világ egyik legnagyobb pénzpiaci adatszolgáltatója, a Refinitiv és a Financial Times londoni üzleti napilap szerdai közös elemzése kimutatta, hogy 2021-ben a vállalatok 12 100 milliárd dollár friss tőkéhez jutottak a globális kötvény- és részvénypiacokon. A mérések kezdete óta nem volt példa ekkora összegű piaci tőkebevonásra egyetlen naptári évben.

A kimutatás szerint az év eleje óta felhajtott piaci vállalatfinanszírozás értéke 17 százalékkal haladta meg a részvény- és kötvénykibocsátásokból tavaly befolyt összeget, amely szintén rekord volt, és csaknem 25 százalékkal a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti utolsó teljes évben, 2019-ben elért piaci finanszírozást.

A Refinitiv/FT-adatelemzés szerint mindez jelzi, hogy milyen könnyűek jelenleg a pénzügyi kondíciók a globális piac nagy részén, különösen az Egyesült Államokban, ahol a 12 100 milliárd dolláros teljes idei piaci vállalati finanszírozási összegből több mint ötezer milliárd dollárt hajtottak fel a vállalatok.

A kimutatás szerint az idén többtucatnyi olyan vállalati kötvénykibocsátás zajlott le, amelyek dollárban számolt értéke egyenként tíz- vagy tizenegy számjegyű volt. A koronavírus-válság elhatalmasodása óta - a kormányzati költségvetési ösztönzések mellett - a globális befolyású jegybankok hatalmas likviditáspótló programokat hirdettek meg a pénzügyi stabilitás fenntartására.

Európában a legnagyobb értékű - meredek kamatcsökkentéssel kísért - mennyiségi enyhítési programot a Bank of England hajtotta végre.

A brit jegybank monetáris tanácsa tavaly márciusban, a nagy-britanniai koronavírus-járvány kezdetén két, soron kívüli ülésen 0,75 százalékról 0,10 százalékos történelmi mélypontra csökkentette az irányadó kamatot, és a korábban kihelyezett 445 milliárd fontról három lépésben 895 milliárd fontra (394 ezer milliárd forintra) növelte a mennyiségi enyhítés keretét. Ebből a jegybank brit állampapírt, illetve a pénzügyi szektoron kívüli cégektől befektetési besorolású fontkötvényeket vásárolhat.

A brit jegybank monetáris tanácsa az idei utolsó, decemberi kamatdöntő ölésen - a várakozásokkal ellentétben - 15 bázisponttal 0,25 százalékra emelte az alapkamatot (Bank Rate).

Ez volt három év óta az első kamatemelés a Bank of England - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja - részéről.
A mennyiségi enyhítés 895 milliárd fontos keretösszege a decemberi kamatemelés után sem változott.