Rég nem volt ekkora optimizmus a részvénypiacokon – jöhet a zuhanás?

Pénzügy2021. ápr. 14.Harsányi Péter
A rovat támogatója:

10 éves csúcsra emelkedett a kisbefektetők optimizmusa. A Bank of America bármelyik pillanatban eladási jelzést adhat. Erre legutóbb 2007 májusában volt példa. Ezt követően az amerikai S&P 500 index árfolyama lényegében lefeleződött. A részvények drága árazottsága, az elszakadó részvénypiaci és reálgazdasági folyamatok, a technológiai papírok egyre nagyobb koncentrációja egyaránt növelik a kockázatokat. A nemzetközi kockázati étvágy esetleges csökkenése a hazai BUX indexet és a forintot sem hagyná érintetlenül.

A kisbefektetők optimizmusa 10 éves csúcsra ugrott – derül ki a Citibank felméréséből. Az óriási eufória egyben jelentős kockázat is, hiszen, ha mindenki bevásárolt már, akkor egy-egy rossz hírre könnyebben eshetnek a piacok elegendő új vevő hiányában. Általános mondás: az emelkedő piacok extrém optimizmusban érnek véget.

Kisbefektetők hangulatindexe, pánik/eufória modell


Forrás: Citibank, zerohedge

Az extrém túlfűtöttség miatt a Bank of America piaci pozícionáltságot mérő indexe bármelyik pillanatban eladási jelzést adhat. Erre legutóbb 2007 májusában került sor. Ezt követően az amerikai S&P 500 részvényindex árfolyama két éven belül lényegében lefeleződött.

Bank of America eladást/vételt jelző indikátora (a kék és piros vonal találkozása erős eladási jelzés)

Forrás: Bank of America, zerohedge

További kockázatok

Jelentős kockázat, hogy az Egyesült Államokban a növekvő inflációs félelmek miatt rekord gyorsasággal 1,7 százalékra ugrottak a 10 éves kötvényhozamok. Amennyiben az infláció fokozódik, akkor a Fed is visszavonulót fújhat és szigoríthat az extrém laza pénzpolitikán.

A Fed mérlege 7700 milliárd dollárra hízott a kötvényvásárlási és likviditásfokozó programok hatására. Ez egy év alatt a mérlegfőösszeg megduplázódását jelenti.

Az elmúlt egy évben mindenekelőtt a bődületes jegybanki pénznyomda fűtötte a részvénypiacok emelkedését. A kötvényvásárlások akár enyhe leépítése is jelentős rövidtávú kockázat a részvénypiacok szempontjából. Főleg, ha figyelembe vesszük a részvények drága árazottságát és az extrém optimizmust.

Árazottság

A Shiller féle P/E, vagyis a részvényárfolyam / egy részvényre jutó átlagos nyereség mutató rendkívül emelkedett szinteken van a nemzetközi részvénypiacokon, csakúgy, mint a piaci kapitalizáció/GDP arány. Utóbbi kiválóan jelzi, hogy mennyire elszakadtak a részvénypiaci és a reálgazdasági folyamatok, ami nem túl egészséges folyamat. A drága árazottság tehát növeli a részvénypiacok sérülékenységét.

A Wilshire 5000 index piaci kapitalizáció / GDP mutató például soha nem látott szinteken tartózkodik. A Wilshire 5000 index 3451 nyilvánosan kereskedett részvényt tartalmaz, melyek megfelelnek a következő három kritériumnak. A vállalatok központja az Egyesült Államokban található. A vállalatok részvényeivel aktívak kereskednek az amerikai tőzsdéken. A részvényekkel kapcsolatos információk nyilvánosan elérhetők.

Wilshire 5000 index piaci kapitalizáció / GDP mutató

Forrás: Longtermtrends

Koncentráció

A technológiai papírok súlya hatalmasat emelkedett az elmúlt években. A FAANGM, azaz a Facebook, az Apple, az Amazon, a Netflix, a Google és a Microsoft részvények súlya az S&P 500 indexen belül megközelíti a 25 százalékot. Ez óriási koncentrációt takar, hiszen az Egyesült Államok vezető tőzsdeindexéről van szó.

FAANGM részvények súlya az S&P 500 részvényindexen belül


Forrás: Standard & Poor's, Yardeni Research

A kimagasló árfolyam emelkedésnek köszönhetően mára már a FAANGM részvények piaci kapitalizációja, avagy mérete meghaladja a 8000 milliárd dollárt.

A rendkívül drágán árazott technológiai papírok esése a teljes piacot sem kímélné. Egy esetleges eladói hullám a fent említett technológiai óriásokban általános pánikot válthatna ki.

A nemzetközi kockázati étvágy csökkenése pedig a koronavírus okozta sokkból éppen, hogy magára találó magyar BUX indexet és a forintot sem hagyná érintetlenül.

„Short term pain, long term gain”

Rövidtávon tehát egyre nagyobb egy eladói hullámnak az esélye. Az esetleges majdani lokális mélypontok ugyanakkor kedvezőbb hosszú távú beszállási lehetőséget kínálhatnak.

Nem szabad elfelejteni, hogy hosszú távon jellemzően a részvénypiacok nyújtják a legmagasabb hozamokat, természetesen nagyobb kilengések mentén.