30 napot kibír a kapitalizmus, 180-at nem

Pénzügy2020. márc. 23.Fellegi Tamás

Mikor van vége a tőzsdei esésnek, mikor alacsonyak az árak, követhetők-e a fundamentumok és segít-e a technikai elemzés? Ezeket a kérdéseket elemezte Miró József, az Erste Befektetési Zrt vezető elemzője, részvénystratéga a Trend FM Prémium kategória műsorában.

A zuhanás mechanizmusa

Az emberek szaladnak vásárolni, betáraznak: az alapok pedig pénzt kezdenek felhalmozni, eladnak részvényeket és kötvényeket. A kereskedési rendszerekben akadozás volt, aminek részben az is oka lehet, hogy a résztvevők hazaköltöztek, nem működött minden simán, lecsökkent a likviditás. A Fed mindenesetre biztosítani kezdte a likviditást, talán ezért is tértek magukhoz a piacok.

Kisebb, mint 2008-ban

A fő kérdés persze, hogy meddig tart a járvány, meddig a nyomában járó válság, ezt persze csak tippelgetni lehet, mindenesetre az indexek eddig nem estek akkorát, mint 2008-ban, és annyira alulértékeltté sem váltak, mint akkor (hozzá kell tenni, hogy a 2008 őszi pánik után csak hónapokkal, 2009 márciusában lett meg a mélypont).

Minden az időtartamon múlik

A kapitalizmus 30 nap leállást kibír, fél évet nem, mondta Bill Ackman nagybefektető Trump amerikai elnöknek. A vírus persze eltűnhetne 30 nap alatt, ha mind a 7,8 milliárd ember be lenne zárva, hisz azalatt meggyógyul, aki fertőzött (vagy meghal). Ez nem reális, de Kínában mintha valami hasonló zajlott volna, mindenesetre máris lecsengett a járvány, már csak a külföldről visszatérők hozzák újra a vírust.

Ha ez európai és amerikai szinten is végsősoron lezajlik így, ha kicsit lassabban is, akkor nyár elejére túljutunk, ezt, ha több is mint 30 nap, még túléli a kapitalizmus, bár sokba fognak kerülni a mentőprogramok. A jegybankok, kormányok nagyon gyorsan léptek, a Fed ezen belül átállt a korlátlan pénznyomtatásra (hétfői állapot szerint már nincs felső határ). A közvetlen működésfenntartás így a szükséges ideig megvan, hosszabb távon azonban, ha nincs működés (ha valahogy nem szabadulunk meg a vírustól vagy tanulunk meg vele együtt élni), akkor semennyi pénz nem elég (illetve akkor már elértéktelenedik a pénz – a szerk).

Mol

A hazai részvények között eltérés: a Molnál felezés volt, miután a kőolaj ára leesett a harmadára, ugyanakkor, ha kinyílna a finomítói marzs, ez kompenzálhatná, ami nagyon rossz, az a keresletkiesés, itt is az a kérdés, hogy meddig tart. A zuhanás mindenesetre talán túlzott volt a Molban, fel is pattant a papír.

Telekom, OTP

A Telekom nem esett olyan nagyot, csak 20 százalékot: defenzív szektor, nem érinti a leállás, sőt talán még profitál is belőle. Az OTP-t, amely 40 százalékot zuhant, ezzel szemben több hatás is éri: a hitelmoratórium vagy akár további intézkedések is. Mindazonáltal fontos, hogy a bankrendszer ne sérüljön, ugyanakkor a nyereségek lecsökkenhetnek. Az OTP-nek erős a tőkehelyzete, bírja likviditással, Miró József furcsállja az árfolyamesés mértékét, de hát a befektetők is nyilván a válság időtartamát becsülgetik, és óvatosak.

Waberer’s

A Waberer’snél súlyos a helyzet: végrehajtottak egy átstrukturálást a korábbi súlyos nehézségek miatt, leszerződtek az Audival a logisztikai szolgáltatások nyújtásában, erre most leállnak az autógyárak. Ez két hétig még a fuvarozócégnek is kibírható, hosszabb távnál már komolyabb nehézségek adódhatnak.