A remek Richter-számok mögött komoly kockázatok is állnak

Pénzügy2020. aug. 10.Növekedés.hu

Még a várakozásokhoz képest is remek számokat közölt a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyár, amit a tőzsde is lelkes áremelkedéssel honorált. Csakhogy a globális vásárlóerő csökkenése, a kevesebb orvos-beteg találkozó, vagy éppen az orvoslátogatások elmaradása méretes jövőbeli kockázatot is jelent a cég életében.

A Richter Gedeon Nyrt. gyorsjelentésének főbb számait már korábbi cikkünkben ismertettük. Összességében „nincs okunk szégyenkezni” – mondta Orbán Gábor, a 278,7 milliárd forintos (a bázishoz képest 15 százalékkal emelkedő) féléves árbevételről, de azért elég sok kockázatot is felvázolt.

Az impozáns forgalmi és eredményességi növekedés nyomán mindenesetre pár nap alatt 10 százalékot emelkedett a részvény árfolyama és jutott egészen a 6800 forint feletti régióba.

Enyhe pesszimizmus

Maga a riport azonban még kevesebbet mondott a jövőről, az erről szóló részleteket inkább a cég tandemvezetése (Orbán Gábor vezérigazgató és Bogsch Erik operatív elnök) közös sajtótájékoztatóján lehetett megismerni.

A jövőre vonatkozó előrejelzésben is volt optimizmusra okot adó részlet, például az, hogy a Richter marzsai (57 százalékos bruttó fedezet) jobbak lehetnek, mint ahogyan azt korábban jósolták a cégvezetők, de azért alapvetően a cég valamelyest már visszafogottabb a növekedési lehetőségeket illetően.

A Richter már csak stagnáló, euróban kifejezett árbevételt vár, a korábbi 3 százalékos növekedési előrejelzéssel szemben.

Termékenként

Ami pedig a cég legfontosabb termékeit illeti, az Egyesült Államok, mint piac és a Vraylar, mint fő termék minden eddigi reményt is felülmúlóan jól teljesít. Mivel a termék amerikai értékesítésében a Richter nem egyedül vesz részt, a szintén nyilvános társaság partner védelmében, a Richter éppen a húzótermékről nagyon óvatosan szokott a cég fogalmazni. Az orális fogamzásgátlók értékesítésével sincsen gond, más termékeknél (fontosabb még a Bemfol, a Terrosa, a Cavinton, a Reagila, illetve az úgynevezett Grünenthal-portfólió) már vegyesebb a kép, a regulátorok által „kinyírt” Esmya pedig fájó csalódást jelent.

A Vraylar (cariprazine hatóanyag) viszont annyira hasít, hogy fokozatosan egyre „amerikaibb” a cég forgalma. A bázisidőszakban még az orosz volt a legnagyobb piaca a Richternek, most már az amerikai az első és az orosz a második (a harmadik a magyar és a negyedik a lengyel).

Az orosz forgalmi hányad apad, amit az orosz vásárlóerő csökkenése, a rubel gyengülése és az alacsonyabb olajár mind-mind érthetővé tesz. Amit ebből a Richter tapasztal, sokkal alacsonyabbak az orosz készletszintek, egyszerűen nem rendelnek elég gyógyszert a kereskedők.

Egy szép jubileum

A társaság jövőjének taglalása mellett mindenképpen érdemes a múltról, sőt, a fél évszázados múltról is pár mondatot ejteni. Kevés olyan cégvezető van ugyanis, aki ötven éven keresztül ugyanannál a társaságnál dolgozik.

Márpedig Bogsch Erik, a gyógyszercég ma is aktív operatív elnöke ilyen, és ahogy Orbán Gábor vezérigazgató a köszöntőjében fogalmazott:

Bogsch Erik nemzetközi tapasztalata és lojalitása valóban példamutató, ilyen embereket kellene találnunk, ami persze nem könnyű.

Maga az ünnepelt szerényen csak az őt segítő kollégáknak mondott köszönetet, és mint mondta, sohasem gondolta volna, amikor 50 éve leszállt a Richternél a buszról, hogy ez egy ilyen hosszú kapcsolat lesz. 

A tandemvezetésű cégek mindig sok kockázatot, potenciális konfliktust hordoznak, de úgy tűnik, hogy a Richternél tényleg jól működik az a munkamegosztás, amelyben az operatív ügyeket már valóban egyre inkább Orbán Gábor viszi, ő tartja a gyorsjelentések után is az előadásokat, de Bogsch Erik ugyanolyan aktívan segíti a céget, mint korábban.

Az új tulajdonos

Korábban még maguk a Richter-vezetők is aggodalommal tekintettek arra a változásra, hogy az állam, mint 25 százalékos tulajdonos fokozatosan felosztja” magát, jelenleg hivatalosan 15 százalék maradt az MNV-nél, és10 százalék átkerült a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány, vagyis a Corvinus Egyetem alapítványi fenntartójának tulajdonába, de emellett további 10 százalék fog ilyen „egyetem-fenntartási” célra alapítványi kézbe kerülni.

Most úgy tűnt, hogy a Richter vezetői megnyugodtak, vagyis már hosszabb távon gondolkodó, tartós elkötelezettséget mutató tulajdonosként tekintenek az alapítvány(ok)ra.

Nehezített körülmények

A vírus ugyan első ránézésre akár a gyógyszercégeknek kedvező időszak is lehetne, de azért a Richter termékportfóliója nem kapcsolódik a tünetenyhítéshez, vagy a megelőzéshez.

Így az átmeneti gyógyszer-beraktározás után több negatív hatás is jelentkezett. A Covid-19 idején a nemzeti egészségügyi ellátórendszerek az alapellátásra, a sürgősségi ellátásokra koncentráltak, de az iparág nem tudta mentesíteni magát a járvány negatív hatásaitól.

A járvány ugyanis lefoglalta az egészségügy kapacitásait, aki pedig tehette, messze elkerülte az egészségügyi intézményeket.

Ilyenkor kevesebb az orvos-beteg találkozó, elmaradoznak az orvoslátogatások. Utóbbi ugyan csökkenti a költségeket is, de azért nehezíti az eladásokat, ahogyan a nagy gyógyszercégek életéhez hozzátartoznak a szakmai találkozók a konferenciák is.

A Richter életében a második negyedév végén a márciusi-áprilisi nagy roham után jelentősen visszaesett a kereslet, és ez nemcsak a Richter termékek korábbi beraktározásából, de alighanem az általános gazdasági helyzet romlásából is fakad. Márpedig a tartós járvány, vagy a második hullám forgatókönyvei alapján ezek a tendenciák azért mindenképpen figyelembe veendőek.