Komoly tér nyílhat a Richter részvénye előtt

Pénzügy2020. júl. 20.Fellegi Tamás

Az idei év változást hozott a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényeinek szereplésében. A korábban lemaradónak tűnő Richter került az élre, és most az árfolyamgörbén is kirajzolódott egy érdekes alakzat.

Jól bírta a válságot

Az koronavírus-járvány és az annak megfékezésére hozott intézkedések hatása érthető módon a vezető tőzsdei cégeket is megviselte, de közülük az egyik, a Richter csak igen rövid ideig gyengült, utána felülteljesítővé vált. Ez önmagában érthető a válság szektorokat érintő hatása miatt is: a gyógyszergyártók papírjai általában is kevéssé estek vissza, illetve gyorsan magukra találtak. A kisebbek között vannak, amelyek új csúcsokat értek el, főleg azok, amelyeknél a koronavírussal kapcsolatos gyógyszer vagy oltóanyag kutatása folyik (bizonyos mértékig a Richter is ilyennek tekinthető).

Korai csúcsdöntés

A Richter hosszabb távra visszatekintve is eltérően viselkedett a többi vezető papírtól. A 2008-as válságot követő fellendülésben az első volt, amely 2016-ban elérte, majd meghaladta a válság előtt elért örökös csúcsát, 5000 forintot. Ilyenkor rendszerint komoly tér nyílik felfelé, hisz minden részvénytulajdonos pozíciója nyereséges, a részvény esésére játszók, a shortosok viszont mind veszteséget szenvednek, ezért pozícióikat egy bizonyos ponton kényszerűen zárni kell (ez történik most a Teslánál).

A további emelkedés azonban lassan zajlott, ugyanakkor a következő évben általános optimizmus terjedt a befektetők körében, sőt, volt olyan brókercég, amelyik kifejezetten rábeszélte befektetőit a Richter vételére, ráadásul tőkeáttéttel (pénzük többszöröséért vásároltak részvényeket, hitelre). Az ilyen pozíciók kiépülése önmagában veszélyes, hisz akár egy átmeneti komolyabb visszaesés is kényszereladások tömegét válthatja ki, miután ilyenkor a befektetők nem tudják vagy nem akarják tovább finanszírozni a hatalmas veszteséget (ez a jelenség óriási méreteket öltött több mint 20 éve, az 1997-es ázsiai és az 1998-as orosz válság idején).

Kiesett a húzótermék, de lett másik

Nos, a baj meg is történt: a 7000 forint fölött tetőző részvény zuhanni kezdett, aminek meg is volt a fundamentális oka: a Richter akkori húzóterméke, az Esmya értékesítését fel kellett függeszteni az esetleges mellékhatásokkal kapcsolatos vizsgálatok miatt. Az ár visszaesett 4500 forintig, majd a papír a 2018-as és 2019-es évet az 5-6000 forint közötti ársávban töltötte. A korábbi optimizmus megszűnt, és noha a Richter új húzóterméke, a cariprazine igen sikeres lett, befektetők és elemzők között általános lett az a vélemény, hogy hosszú távon egy termékre nem lehet növekedési stratégiát építeni. Ebben az időszakban több nagy alap is eladta részesedését.

Stabilizáció és csúcstámadás

Az árfolyam végül nem esett tovább, megtartotta a korábbi 5000 forintos tető, ami így technikailag támasszá vált. Közben látszani kezdett, hogy a cariprazine jóval nagyobb siker, mint korábban gondolták, és még tavaly év végén emelkedésnek is indult az árfolyam és a korábbi abszolút csúcs közelébe emelkedett.

Richter, 10 év. 2017-20 között komoly bázis épült ki. Forrás: stooq.com

A márciusi általános pánikban a Richter csak igen rövid időre és kis mértékben esett vissza, utána hamar felpattant eddigi csúcsa közelébe, és bár ott nem tört ki, a grafikonon jól láthatóan egy igen komoly ellenállási szint alakult ki a részvény mindenkori legmagasabb árfolyamánál, a 7000-7200 forint köröli szinten.

Komoly bázis

A technikai elemzés szabályai szerint, ha az így kialakult hosszú, jelenleg bő három éves bázisból kitör a papír, igen komoly tér nyílhat meg előtte az emelkedésre. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ez mindenképpen bekövetkezik, sőt, még azt sem lehet megmondani, milyen valószínűséggel kerül sor erre. A lényeg az, hogy ha ez bekövetkezik, vagyis az árfolyam lényegesen a szint fölé emelkedik és onnan nem esik vissza néhány napon, esetleg héten belül, erősen megnő egy jelentős, akár több ezer forintos további emelkedés valószínűsége.

Sok múlik a második negyedéven

Egy ilyen mozgást rendszerint a fundamentumoknak is illik támogatniuk (legalábbis egy gyógyszergyár esetében), erről a második negyedéves jelentés fog értékes információt tartalmazni. Az első negyedév váratlanul kedvező lett a Richter számára, optimális esetben ez nem egyszeri eset volt, hanem egy trendszerű növekedés kezdete.