A befektetők új kedvencei az e-kerékpárokat kínáló startupok

Tech2020. aug. 10.Növekedés.hu

A kockázatitőke-társaságok milliókat fektetnek be az e-biciklikkel foglalkozó startupokba, miután a koronavírus-járvány miatt előtérbe kerültek az új, biztonságosabb közlekedési megoldások. Potenciálisan egy hatalmas piacról van szó, a becslések szerint 2020 és 2023 között világszerte több mint 130 millió elektromos biciklit fognak eladni.

A technológiai befektetők új kedvencei az e-biciklikkel foglalkozó cégek, főleg azokban a kerékpárbarát városokban, mint Berlin, Tallinn, Amszterdam vagy Brüsszel – olvasható a CNBC oldalán. Egyes országokban az elektromos biciklik már népszerűbbek, mint a hagyományos kerékpárok.

Az elemzők szerint a koronavírus-járvány komoly változásokat hozott, és az e-kerékpárok globális eladásai a vírusnak köszönhetően nőttek 48 százalékkal májusban az előző év azonos időszakához képest. Csak az Egyesült Királyságban 184 százalékos volt a növekedés.

A brüsszeli székhelyű Cowboy nemrégiben bejelentette, hogy 23 millió eurónyi tőkét szerzett. A cég e-kerékpárjai 2290 euróba (közel 800 ezer forintba) kerülnek, és egy alkalmazáshoz tudnak kapcsolódni, amely valós idejű információt szolgáltat többek között a sebességről vagy az akkumulátor élettartamáról.

A berlini székhelyű Dance vállalat 4,4 millió eurót szerzett a befektetőktől, és nemrégiben indította el az e-kerékpár előfizetői szolgáltatását. Más startupokkal ellentétben a Dance nem eladni kívánja az e-bicikliket, hanem havi 59 eurós (20 ezer forintos) előfizetési díjért cserébe egész nap hozzá lehet férni a biciklihez egy alkalmazáson keresztül. A cég gondoskodik a javításról, illetve azonnal és ingyen pótolja a járművet, ha elveszne vagy esetleg ellopnák.

Májusban 12,5 millió eurónyi tőkét kapott egy amszterdami startup, a VanMoof, amely kerékpárjait számos országban értékesítik, többek között Amszterdamban, Párizsban, Berlinben, Londonban, New Yorkban, San Franciscóban és Tokióban is. A kerékpárok speciális lopásgátló technológiával vannak felszerelve: a bicikli helyzetét nyomon lehet követni a vállalat okostelefon alkalmazásában, és ha egy kerékpár eltűnik, akkor a cég „kerékpárvadászai” rögtön a keresésére indulnak. A társaság több mint 120 ezer e-kerékpárt adott már el. A két legújabb modellük 1998 euróba (közel 700 ezer forintba) kerül.