Az egyszeri nagy kiadások ellenére is remek félévet zárt az OTP

Pénzügy2022. aug. 11.Sz.A.
A rovat támogatója:

Tavalyhoz képest jelentősen, 80 százalékkal csökkent az idei év első felében at OTP eredménye. Ha viszont az ukrán veszteségek leírását, a céltartalékok képzését, az extraprofitadó elszámolását és a Sberbank miatti befizetéseket vesszük, egész jó félévet zárt az OTP 250 milliárdos korrigált, és 42,7 milliárd forint adózás utáni eredménnyel. A bank továbbra is opcióként kezeli az orosz leánybank eladását. Arra számítanak, hogy a Sberbank végelszámolása miatt befizetett 28 milliárd forintot idővel visszakapják.

A bankcsoport első féléves korrigált eredménye 250,8 milliárd forint lett, amiben nem szerepelnek az egyszeri veszteségek. Az első féléves adózás utáni eredmény 42,7 milliárd forint volt. Több egyszeri tétel vitte lejjebb a nyereséget, ezekből a legnagyobb

  • az extraprofitadó elszámolása,
  • a Sberbank végelszámolása miatti befizetés,
  • a befektetések értékvesztésének hatása,
  • a kamatstop miatti kiadások.

A kamatbevételek árfolyamszűrten 17 százalékkal emelkedtek, ami összhangban van a hitelállomány bővülési tempójával, vagyis az aktív hitelezésből fakad - -mondta Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese a bank mai sajtótájékoztatóján.

A költségek növekedése 11 százalék volt, a működési eredmény pedig 23 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban.

Jól muzsikált a leánybankok többsége

Az orosz és ukrán operáció nélkül a féléves eredmény jobb lenne, mert a két leánybank veszteséget termelt a félév egészében. Ugyanakkor a második félévben Oroszországban már profitot termelt a leányvállalat, és stabilizálódott a működése. Átalakították a hitelezést, a lakossági ügyfelekre fókuszálnak, személyi kölcsönöket, áruhiteleket folyósítanak, de a vállalati ügyfelek hitelezése erősen csökkent - tette hozzá Bencsik László.

A bankcsoport továbbra is vizsgálja a lehetőségét, hogy értékesítsék az orosz leánybankot, de egy elnöki rendelet év végéig megtiltja a bankok értékesítését.

Összességében a korrigált eredmény javulása mögött főként a masszív első féléves veszteségek után javuló orosz és ukrán hozzájárulás, valamint az erős bolgár teljesítmény áll.

- A külföldi leányvállalatok közül kiemelkedő a bolgár bank, a DSK Csoport eredménye.

- Szerbiában is jó teljesítményt ért el a bank, itt meghatározó szereplő az OTP, és az országban jó volt a gazdaság teljesítménye, mert kevésbé érvényesültek a háborús hatások.

- Romániában a legnagyobb az eltérés az ambíciók és a piaci szereplés között.

- Az albán piacra pár évvel ezelőtt lépett be az OTP, dinamikusan növekvő a bank forgalma, az új akvizíció pedig jelentősen javítja az OTP pozícióját.

- Moldovában már válságszituáció van, de még így is profitot tudtak termelni.

- A második negyedévben az orosz és az ukrán betéteknél is emelkedés volt, ami azt mutatja, hogy nagy a bank iránti bizalom, noha viszonylag kicsi a piaci részesedésük.

Erős hitelezési bővülés Magyarországon

A konszolidált hitelállomány emelkedett, Magyarországon a vállalati és fogyasztási hitelezés volt erős, és a lakáshitelek is 2 százalékkal bővültek.

Az ügyfélbetétek 8 százalékkal emelkedtek Magyarországon, az év eleji szja-visszatérítés is támogatta a betétállomány növekedését.

A csoport tőke és likviditási helyzete továbbra is stabil, a tőkemegfelelési mutatók és a likviditási tartalékok lényegesen meghaladták a minimum elvásárosokat.

Több mint 4000 milliárd állampapír van az OTP-nél, ami a teljes magyar államadósság közel 10 százalékát teszi ki.A kilátásokat illetően idén a hitelállomány növekedése idén meghaladhatja a 10 százalékot, és 18 százalék körüli tőkearányos megtérülést vár a bankcsoport úgy, hogy az orosz leánybanktól pozitív hozzájárulásra számítanak.

A Sberbank végelszámolása miatt az OBA-nak befizetett 28 milliárd forintot egy idő után vissza fogja kapni a bank - mondta el Bencsik László.

Fontosnak nevezte, hogy továbbra is legyenek állami támogatott hitelek, melyek segítik a hitelezési aktivitás bővülését.