Az európai bankok zöme nem tájékoztat megfelelően a határon átnyúló utaláskor

Pénzügy2023. máj. 15.MTI
A rovat támogatója:

Az európai bankok 92 százaléka kihasználja a jogszabály kiskapuit, és továbbra is átláthatatlanul kezeli a határokon átnyúló utalások átváltási díjait - állapította meg a Wise online pénzküldéssel foglalkozó cég a legújabb kutatását összegző közleményben.

Megjegyezték, hogy a kétértelműség az európai fogyasztóknak egy év alatt 12,5 milliárd euró veszteséget okoz.

Kifejtették: a bankok 20 százaléka nem ad tájékoztatást a határon átnyúló fizetéskor alkalmazott árfolyamról, a pénzintézetek 72 százaléka pedig rejtetten nem a piaci középárfolyamot, hanem a saját, "felfújt" árfolyamát alkalmazza.

A kutatás alapján az elemzett bankok 40 százaléka csak az átutalás összegét vagy az előre feltüntetett díjat jeleníti meg.

Csak az ING fiókjai és a brit Starling Bank teljesen átlátható, és tesz közzé minden díjat - írták.

Arra is kitértek: az iparágban bevett gyakorlat, hogy alacsony díjat vagy éppen díjmentes utalást hirdetnek, miközben a valóságban a felfújt árfolyamban további díjat rejtegetnek.

Ez a felár a vizsgált hét ország közül Magyarországon a legalacsonyabb, átlagosan 1,06 százalék, Észtországban pedig a legmagasabb, 2,58 százalék - fűzték hozzá.

Az EU-ban 2020-ban hatályba lépett új követelmények szerint minden átváltási díjat érthető módon fel kell tüntetni egy másik pénznembe történő átutalás előtt. A tranzakció költsége általában két összetevőből áll: egy előre feltüntetett díjból és egy átváltási díjból.

A cég hét európai ország - Magyarország és Észtország mellett az Egyesült Királyság, Spanyolország, Litvánia, Belgium és Németország - 25 bankját vizsgálta; a bankok összesen a lakosság mintegy 80 százalékát szolgálják ki a piacokon.