Csökkent a bankokkal kapcsolatos aggodalom

Pénzügy2023. márc. 27.Sz.A.
A rovat támogatója:

A csődbe jutott Silicon Valley Bank vevőre talált, az európai bankrészvények emelkedtek, mérséklődött a nyomás az európai bankokon. A pénteken zuhanórepülésbe került Deutsche Bank részvényei több mint hat százalékot erősödtek, de a többi európai nagybank részvényeinek ára is emelkedett.

Mérséklődött az európai bankokkal kapcsolatos aggodalom: ez európai tőzsdék emelkedéssel zártak, a nagybankok részvényeinek árfolyama emelkedett.

A pénteken nyolc százalékos mínuszban zárt Deutsche Bank részvényei ma több mint hat százalékkal kerültek feljebb, a piacokat sikerült megnyugatatni, hogy nem gyenge láncszem a német nagybank, amely Európa nyolcadik legnagyobb pénzintézete a mérlegfőösszeg szerint.

A német Commerzbank, francia BNP Paribas, a spanyol Banco Santander és a brit Barclays árfolyama is erősödött hétfőn, ami arra utal, hogy - legalábbis átmenetileg - elülhetett a bankpánik.

A Budapesti Értéktőzsdén az OTP papírok árfolyama másfél százalékkal erősödött, és 9994 forinton zárt, a BUX index 0,66 százalékkal került feljebb.

A bankpánikkal kapcsolatos kedélyek Amerikában is megnyugodtak: ebben szerepet játszik, hogy az amerikai bankfelügyelet bejelentette,  hogy a First Citizen Bank vásárolja meg a csődbe jutott Silicon Valley Bank portfolióját, a hírre a First Citizen részvényei közel 50 százalékot ugrottak a kereskedés elején. Mindhárom Wall Street-i tőzsdeindex emelkedéssel nyitott, a SVB bank mellett a másik bajba jutott bank, a First Republic részvényei is jelentősen erősödtek, a kereskedés elején közel 15 százalékkal nőtt az értékük. A First Republic-nak 11 amerikai nagybank együtt nyújt mentőövet úgy, hogy betéteket helyeznek el a a megrendült pénzügyi helyzetű banknál.

Ettől függetlenül több regionális nagybank kerülhet még nyomás alá, elemzők szerint akár 200 bank is bajban lehet a rosszul megválasztott portfolio és a betétek kivonása miatt.

Tovább tart ugyanis a folyamat, hogy a betétesek kiveszik a megtakarításaikat a kisebb bankokból, és a legbiztonságosabbnak tartott nagybankokban helyezik el a betéteket. Mindenesetre ma a tőzsdei nyitáskor emelkedett a Wells Fargo és a JP Morgan bankok részvényeinek árfolyama is.

A betétesek bizalmának megrendülésén túl az inflációs kockázat jelenti a másik veszélyforrást az esetleges további kamatemelések miatt, a túl szigorú monetáris kondíciók ugyanis könnyen hitelkiszáradáshoz vezethetnek, ami dominóhatást is okozhat szélsőséges esetben.

Ezért fontos, hogy az amerikai jegybank és a pénzügyminisztérium is folyamatosan hangsúlyozza, hogy segít a pénzpiaci likviditásban, amennyiben szükséges.

Mindezek hatására az amerikai jegybank májusban lehet, hogy eltekint a további kamatemeléstől, és meghagyja 5 százalékon az alapkamatot.A túl magas hitelezési költség az amúgy is stagnáló gazdaságot mínuszba fordíthatja, márpedig erre az évre mindössze 0,4 százalékos növekedést becsül a Fed az amerikai gazdaságnak.