Az Európai Beruházási Alap uniós garanciáról szóló megállapodást írt alá az Erste Csoporttal

Pénzügy2023. máj. 26.Növekedés.hu

Az Európai Beruházási Alap az InvestEU program keretében 53 millió eurós garanciát nyújt az Erste Csoportnak, illetve a hozzá tartozó 11 banknak Ausztriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában.

Az InvestEU program Szociális Beruházási és Készségfejlesztési szakpolitikai keretének támogatásával az Európai Beruházási Alap (EBA) 53 millió eurós garanciamegállapodást írt alá az Erste Csoporttal, amely várhatóan több mint 66 millió eurót biztosít az Ausztriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában működő társadalmi célú vállalkozók számára.

A tranzakció nyomán több mint 500 olyan, társadalmi célú vállalkozás kap segítséget, melyek sokszor nehezen jutnak hitelhez. A forrás révén mintegy 1750 munkahely jöhet létre.

A megállapodás lehetővé teszi, hogy az Erste Csoport kedvezőbb finanszírozási feltételeket kínáljon a társadalmi célú vállalkozások számára.

Az érintett társaságok speciális kapacitásnövelési és kapcsolatépítési lehetőségeket is kapnak. Mindezen kezdeményezések célja a társadalmi célú vállalkozások megerősítése, és az általuk gyakorolt pozitív hatás erősítése.

Az Erste Csoport Social Banking programjának köszönhetően vezető szerepet tölt be a társadalmilag hasznos vállalkozások finanszírozásában a közép- és kelet-európai (KKE) országokban. Eddig több mint ezer társadalmi célú vállalkozás kapott hitelt a programon keresztül, így 2016 és 2021 között 16 242 munkahelyet őriztek meg vagy hoztak létre.

Az Erste Csoport részt vett az EU Foglalkoztatási és Társadalmi Innovációs (EaSI) programjában is.

A finanszírozási program a magas színvonalú és fenntartható foglalkoztatást segítette elő 2014 és 2021 között. Az InvestEU keretében létrejött új megállapodás révén az Erste Csoport tovább folytathatja ezt a sikeres tevékenységét. Négy osztrák takarékpénztár részvételének köszönhetően a garanciaprogramban

az Erste Csoport képes lesz a társadalmi célú vállalkozások támogatását Kelet-Ausztriában elősegíteni azon cégek számára, amelyekre az EaSI program ernyője korábban nem terjedt ki.

A tranzakció várhatóan erősen pozitív hatással lesz a kelet-közép-európai régió különböző fejlettségi szinten álló szociális szférájára is, amelynek óriási előnyt jelent egy célzott eszköz. Ennek érdekében az Erste Csoport a régió összes leánybankjának részvételére számít. Nicolas Schmit, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős biztosa kifejtette:

Az InvestEU fontos szerepet játszik a szociális gazdaság befektetéseinek ösztönzésében. Ennek a megállapodásnak köszönhetően sok társadalmi célú vállalkozás megkapja azt a pénzügyi és nem pénzügyi támogatást, amelyre szüksége van a növekedéshez, új munkalehetőségek teremtéséhez és az előttünk álló társadalmi kihívásokra reagáló új megoldások kidolgozásához.

Az EBA vezérigazgatója, Marjut Falkstedt hozzátette:

A társadalmi célú vállalkozások számára gyakran kihívást jelent a finanszírozás megszerzése mind a tevékenységük elindításához, mind pedig annak fejlesztéséhez. Pedig ezek a társaságok a gazdasági fejlődés és a foglalkoztatás kulcsfontosságú mozgatórugói.

Az InvestEU programnak köszönhetően rendelkezésre bocsátott finanszírozás, valamint az Erste Csoporttal és a részt vevő bankokkal közös együttműködésünk révén a gazdaság és a jólét növekedésének fellendülését várjuk Ausztriában és a kelet-közép-európai régióban.

Rainer Hauser, az Erste Csoport stratégiai vezetője kijelentette: „A 19. század elején, takarékpénztárként alapított Erste Csoport és leányvállalatai mindig is elkötelezettek voltak a fenntartható fejlődés és a társadalmi felelősségvállalás mellett.

A társadalmi célú szervezetek a társadalmaink legégetőbb problémáival foglalkoznak. Ezzel fontos multiplikátorként szolgálnak a pénzügyi egészség terjesztésében régiónkban. Az olyan eszközök segítségével, mint az InvestEU, több társadalmi célú szervezetet érhetünk el, és támogathatjuk őket a finanszírozás és a kapacitásbővítés lehetőségével.

Ezt az Ersténél nagyon komolyan vesszük.”