Erste elemző: Szeptemberre érhet össze a két kamatszint 13 százalékon

Hírek2023. máj. 23.Növekedés.hu

Ahogy várható volt az irányadó, egynapos betéti ráta először csökkent az októberi bevezetése óta: 100 bázisponttal 18 százalékról 17 százalékra mérséklődött a kamatszint. Ezzel az MNB – Matolcsy György elnök közlése szerint – megkezdte a kamatkondíciók normalizálását. Ezt követően Virág Barnabás alelnök ismertette a döntés hátterét és részleteit - írja kommentjában Nagy János, az Erste Bank makrogazdaásgi elemzője.

A jegybank álláspontja szerint a magyar gazdaság kockázati megítélése érdemben javult az elmúlt időszakban, így lehetőség nyílt az egynapos betéti gyorstenderek kamatának fokozatos csökkentésére - írja közleményében Nagy János, az Erste Bank makrogazdaásgi elemzője.

Az inflációs mérséklődése mellett elsősorban a külső egyensúly szignifikáns javulása és ezzel párhuzamosan a forint stabilizálódása, háború előtti szintjére történő visszaerősödése lehet ennek hátterében.

Hangsúlyozták, hogy az alapkamat csökkentése nincs napirenden és még jó ideig nem várható. A reálkamat pozitívvá válhat az év végén, ami tovább segítheti a dezinflációs folyamatot.

A jegybank elérkezettnek látta az időt, hogy hozzákezdjen a kamatok csökkentéséhez.

Az instant piaci reakciók mérsékeltek voltak a bejelentést követően, de vélhetően a forint múlt heti, érdemi gyengülése a mai döntés beárazódásának tudható be.

Bár a közbeszéd az év végére beígért egyszámjegyű infláció elérésére koncentrál, e tekintetben fontos üzenetet fogalmazott a jegybank alelnöke: decemberre elérhető a 10 százalék alatti éves fogyasztói árindex, de ez csak egy állomás, hiszen a hazai középtávú inflációs cél 3%, így a restriktív kondíciók fenntartása még hosszú ideig indokolt lehet.

A közlés alapján hosszú út vezet még a magyar gazdaságnak megfelelő árstabilitás visszaállításához. Emellett az adekvát monetáris politika mellett elengedhetetlen a szigorú fiskális politika kialakítása is.

A forint sérülékenysége és extrém volatilitása továbbra is óvatosságra kell, hogy intse a jegybankot, ugyanakkor a jelenlegi folyamatok fennmaradása (külső egyensúly javulása és a dezinfláció felgyorsulása) a következő hónapokra is hasonló mértékű lazítást vetítenek előre.

Így a két kamatszint szeptemberre egyesülhet 13 százalékon - írja Nagy János.