Bankszövetség: Csökkenni fog a moratóriumot kérők száma

Pénzügy2021. szept. 14.Sz.A.

November elsejétől lassan csökkenni fog a moratóriumban résztvevők száma, amint életbe lép, hogy önkéntes a moratórium – hangzott el a Magyar Bankszövetség mai sajtótájékoztatóján.

Radován Jelasity elnök kiemelte: a tavalyi év a válságkezelésről szólt, a cél a V alakú kilábalás volt, ami sikerült.

Mindez a kormány, az MNB és a bankszektor együttes érdeme.

2019 első félévéhez képest jelentősen nőtt a bankszektor hitelállománya és a bankszektor profitjának egyharmada külföldről jött.

Az elnök hozzátette:

A magyarországi moratórium messze a legkedvezőbb, most már 19 hónapja tart.

A bankszövetség a külföldi példák alapján úgy látja, ahol feloldották a hitelmoratóriumot, ott nem volt jelentős növekedés a nem teljesítő hitelek arányában (NPL ráta).

Kovács Levente főtitkár hangsúlyozta: a bankszövetség egyetért a kormány moratóriumra vonatkozó módosítási javaslataival.

A moratóriumot 2022. június 30-ig hosszabbítják meg, ám a bejelentkezés most már önkéntes és időkorláthoz kötött (október 31-ig).

A lakosság részéről a rászorulók vehetnek benne részt, azaz a gyermeket várók és nevelők, nyugdíjasok, közfoglalkoztatottak, valamint akiknek csökkent a jövedelme.

A vállalatok abban az esetben jelentkezhetnek be a hitelmoratóriumba, ha az árbevételük legalább 25 százalékkal csökkent az előző évhez képest - hangzott el. 

November elsejétől lassan csökkenni fog a moratóriumban résztvevők száma, ahogy életbe lép, hogy önkéntes a moratórium – fogalmazott Radován Jelasity.

A sajtótájékoztatón a Magyar Bankszövetség egy három pontos fenntarthatósági javaslat csomagot is közzétett:

A Bankszövetség a bankszektor számára fenntarthatósági javaslatként azt fogalmazta meg, hogy érdemes a környezetkímélőbb csatornák felé terelni az ügyfeleket, illetve az elektronikus pénzügyi műveleteket szektorsemlegesen szabályozni.

Az ESG szempontok és a zöld finanszírozás elősegítése érdekében a Bankszövetség többek között javasolja a lakossági energetikai korszerűsítés támogatását és az ezt nehezítő szabályok felülvizsgálatát. Ajánlott szerintük az energetikai adatvagyon hozzáférhetővé tétele és egy minden szektorra előírt, hosszútávú zöld követelményrendszer kidolgozását is hasznosnak vélik.

A fenntarthatóság érdekében az ügyfelek számára a Bankszövetség ajánlja a hitelezéshez kapcsolódó közvetett költségek csökkentését, a pozitív KHR adatokhoz való általános hozzáférés biztosítását és egy fenntarthatósági tematikájú "zöld hónap" bevezetését.