Bővült a hitelezés az Ersténél, sok Sberbank ügyfél jött át

Pénzügy2023. márc. 8.Sz.A.
A rovat támogatója:

Az Erste Bank 53,5 milliárd adózás utáni nyerséggel zárta az évet az Erste, ami 10 százalékos csökkenésnek felel meg az egy évvel korábbi szinthez képest. Az új finanszírozás 41 százalékkal bővült, és nőtt a működési bevétel. Idén a tavalyihoz képest nehezebb évre számítanak. A Sberbank bezárása után sok vállalati ügyfél választotta az Erstét. A nemteljesítő hitelek aránya tavaly csökkent.

Az Erste Bank 53,5 milliárd adózás utáni nyerséggel zárta az évet az Erste, ami 10 százalékos csökkenésnek felel meg az egy évvel korábbi szinthez képest.

A nyereség ugyan 10 százalékkal csökkent, de így is eredményes évet zárt 2022-ben az Erste. A bank sikeresen, fennakadások nélkül vette át a Commerzbank Zrt. ügyfeleit és integrálta a tevékenységét vállalati üzletágába.

A felvásárlás zárásával az Erste Magyarország ötödik legnagyobb vállalati hitelezőjévé vált és piaci részesedése meghaladja a 10 százalékot.

Lezárult tavaly a Random Capital beolvasztása is, a brókercéggel az Erste közel 33 ezer értékpapírszámlát és mintegy 108 milliárd forintos megtakarítási állományt vett át.

- Negyedével nőttek a bevételek a kamat és a díjbevételek miatt, de a költségek is emelkedtek 16 százalékkal , amihez az infláció és a béremelések is hozzájárultak – mondta Jelasity Radován az Erste elnök-vezérigazgatója a bank mai sajtótájékoztatóján.

A költség-bevétel arány tovább javult, a nettó kamatmarzs emelkedett, ebből kellett kifizetni a kamatstopot, az OBA befizetést, a tranzakciós illetéket, a bankadót és egyéb adókat.

A hitel és kötvényállomány 21 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet, az új kihelyezés 41 százalékkal nőtt.

Hat év alatt megduplázta a bevételeit az Erste, a költségek csak 58 százalékkal nőttek, utóbbi hat évben négy pénzintézetet vásároltak meg

- húza alá Radován Jelasity.

Szeptember végétől érződött a lakáshitelek csökkenése, visszaestek az új folyósítások, de az erős évkezdés miatt éves zsinten csak 5 százalékos volt a visszaesés, A személyi hiteleknél kisebb volt a csökkenés – mondta el Harmati László, a bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.

Az állami támogatott hitelprogramok 25 százalékkal emelkedtek, a babaváró hiteleknél egy év alatt 3 százalékos volt a növekedés

Harmati László kiemelte: a 2020-21-es folyósításoknál már több mint 60 százalékos a babaszületések aránya.

A lakossági kártyahasználatban 20 százalékos volt a bővülés tavaly, az Erste ügyfeleinek 7 százaléka digiálisan aktív.

Az Erste által kezelt ügyfélvagyon 10 százalék felett növekedett - összegezte.A nemteljesítő hitelek aránya 2,8 százalékra csökkent a 2021-es 3,6 százalékos szintről.

Az ügyfélhitelek és kötvények állománya 2022. december végén 21 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az új finanszírozás volumene 41 százalékkal nőtt 2021 teljesítményéhez képest. 

A teljes lakossági hitelállomány 2 százalékkal nőtt egy év alatt, az új kihelyezések értéke 5,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, melynek hátterében a lakáspiac bővülésének második negyedévben látható megtorpanása áll.

Az új lakáshitelek folyósítása 5 százalékkal elmaradt a 2021-es eredménytől.

A fogyasztási típusú hiteleknél a kihelyezés összességében 6 százalékkal csökkent. Ezen belül a személyi kölcsönök esetében 1,7 százalékkal, míg a Babaváró hitel iránt 3 százalékkal nőtt a kereslet az egy évvel korábbihoz képest. A kisvállalkozók esetében az új folyósítás 23 százalékkal nőtt – ismertette Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – 2022-ben 11 százalékkal 4704 milliárd forintra nőtt. A megtakarításokon belül a befektetések aránya 63 százalékra emelkedett december végére az egy évvel korábbi 58 százalékról.

Az Erste befektetési alapok piaci részesedése éves 3,3 százalékpontos növekedéssel meghaladta a 20 százalékot, amely stabilan a második helyet jelenti.

A tavaly beolvasztott Random Capital forgalma a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) 2022-ben összesen meghaladta a 478 milliárd forintot, míg az Erste forgalma elérte a 1800 milliárd forintot.

A Random Capital részesedése 2022-ben a BÉT forgalmából 6,2 százalék volt, az Erste részesedése az azonnali piacon 23,9 százalék – mondta el Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója, az idén februárban megalakult Vállalati és Pénzügyi Piacok (Corporates and Markets) üzletág vezetője.

A vállalati területen a kötvény- és a hitelállomány együttesen 45 százalékkal nőtt egy év alatt, és december végén meghaladta az 1230 milliárd forintot.

A kis- és középvállalkozásoknál a hitel- és kötvényállomány 31 százalékkal, a kereskedelmi célú ingatlanoknál 24 százalékkal, míg a nagyvállalatok és önkormányzatok esetében 86 százalékkal gyarapodott 2021 végéhez képest.

A Sberbank bezárása után sok ügyfél érkezett az Erstéhez.

Az egy évvel korábbi visszafogottabb kereslethez viszonyítva 2022-ben nagyot nőtt az új kihelyezés, az új kötvények és hitelek volumene 116 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – tette hozzá Cselovszki Róbert.