A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 2019-ben is kétszámjegyű növekedést ért el

Pénzügy2020. jan. 3.Növekedés.hu

Az év utolsó hónapja ugyanolyan jól sikerült a BÉT parkettjén, mint a 2019-es év egésze. A részvénypiac felfelé tartott, és az emelkedésben ezúttal is a rekordot, rekordra halmozó OTP játszotta a vezető szerepet. Decemberben a bankpapír újabb 8 százalékkal fejelte meg egész éves kiváló teljesítményét. Az összesített éves részvényforgalom kismértékben alulmúlta az egy évvel korábbi értéket, erről azonban nem az év utolsó hónapja tehetett, hiszen a 229,8 milliárd forintos decemberi részvényforgalom, ami napi 13,5 milliárd forintos átlagos forgalomnak felelt meg, felülmúlta a bázisértékeket. A brókercégek kereskedési rangsorában a Wood & Company megverte a mezőnyt, ezúttal az Erste és a Concorde Értékpapír követte őt a rangsorban.

A nemzetközi tőkepiacokon, akárcsak a Budapesti Értéktőzsdén, 2019 rendkívül erős év volt, de az év utolsó hónapja még ebben a nagy hozamokat jelentő évben is a legjobbak közé került. Bár az év elején az elemzők kicsit szkeptikusak voltak atekintetben, hogy mit várhatunk 2019-től, mégis az amerikai, az európai és az ázsiai részvénypiacok is bőven kétszámjegyű, de nem ritkán 20 százalék feletti növekedést értek el. Ebben a különleges évben ráadásul a magas gazdasági növekedés miatt a legtöbb árupiaci termék (a földgázt leszámítva) szintén sokat drágult. Köztük az arany is, ami általában éppen a menekülés és az óvatosság jele szokott lenni.

Az év végi nagy lendületnek lehettek fundamentális okai is (pozitív hírek az amerikai - kínai kereskedelmi háború remélt végéről, orosz – ukrán béketárgyalások, a bizonytalanság megszüntetését valószínűsítő brit belpolitikai fejlemények).

Magyarországon a Budapesti Értéktőzsde indexe decemberben 43 705 pontról, 46 083 pontig emelkedett. Ez 5 százalékos havi emelkedés, de mivel a BUX a 2019-es évet még csak 39 139 ponton kezdte, 12 hónap alatt összességében 18 százalékos volt a növekedés.

A Budapesti Értéktőzsde ezzel visszatért a 2015-2017-es időszakra jellemző jó szokásához, amikor minden évben kétszámjegyű hozamot ért el.

A részvényekre bontott éves forgalmi listán az OTP, Mol, Richter blue chip hármasa lett a befutó. A negyedik helyre viszont a 4iG érkezett be, megelőzve ezzel a Magyar Telekomot, illetve az Opust. A felsoroltak közül a 4iG és az OTP az év egészét nézve, nagyon jó évet zárt, sokat emelkedtek. Maga a december az OTP-nek ismét jó időszakot, 8 százalékos emelkedést jelentett.

A decemberi kereskedés nagyon koncentrált volt, mert ezúttal az OTP (125 milliárd forintos kereskedési érték) adta a részvénypiaci forgalom 54 százalékát. Az OTP-t a decemberi újabb 8 százalékos drágulás már 15 ezer forint feletti árfolyamrekordokig vitte. A bankpapír a történelmi csúcsot december 13-án (ráadásul ez egy péntek, 13-a volt) érte el a papír, ekkor 15 850 forintos kötés is született. Hasonlóan jól szerepelt a forgalmi lista második helyezettje, a Richter Gedeon (32,5 milliárd forintos forgalom). A gyógyszerpapír 10 százalék feletti mértékben erősödött decemberben, és jutott 6415 forintos szintig, igaz, ennél a részvénynél a történelmi árfolyam-rekord (7296 forint) egyelőre még nem forgott veszélyben.

A kisebb forgalmú papírok közül decemberben az Opus Global, a Kulcs-Soft és a Kartonpack drágult a legtöbbet, míg a 4iG, a Nutex és a CIG Pannónia ezúttal visszaesett.

A forgalom tekintetében az év utolsó havában inkább a napi átlagos forgalmi adat a mérvadó, mert a havi összesített érték mindig attól függ, hogy miképpen alakulnak az ünnepnapok, vagyis nagy különbség lehet két év között a kereskedési napok számát tekintve. 

2019 végén a részvényforgalom is erősre sikeredett, mert decemberben 13,5 milliárd forintot meghaladó napi átlagos kereskedési értéket mérhettünk, egy évvel korábban ez 11,6 milliárd forint volt, míg a megelőző hónapban 11,4 milliárd forint.

Ami az összesített havi forgalmat illeti, a 2019. decemberi 229,8 milliárd forintos részvényforgalom meghaladta, mind a megelőző hónap 227,1 milliárdos forgalmát, mind a bázis 196,7 milliárd forintos értékét.

A befektetési szolgáltatók forgalmi versengésében az idén verhetetlen volt a
Wood & Company. Decemberben 127 milliárd forintot tett ki a szolgáltató duplikált forgalma, amivel maga mögé utasította az Erstét (107,9 milliárd forint) és a Concorde Értékpapírt (91,6 milliárd forint).

A 2019-es évről