Csúcsközelbe érkezett a Budapesti Értéktőzsde

Pénzügy2023. aug. 13.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Növekvő forgalomban csúcsközelbe emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 56 114,41 ponton zárt pénteken, 2102,35 ponttal, 3,89 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.

A részvénypiac heti forgalma 89,22 milliárd forint volt az előző heti 44,47 forint után, a vezető részvények a Mol kivételével drágultak, a Richter éves csúcsot döntött a pénteki zárásban és az OTP is megközelítette éves csúcsát.

Az Equilor Befektetési Zrt. heti összefoglalójában kiemelte, az OTP héten közzétett gyorsjelentésében "brutális számok" szerepelnek. A módosított adózott eredmény 283,9 milliárd forinttal rekordot döntött, 46 százalékkal meghaladta az elemzői konszenzust. A módosító tételek összesen 98,1 milliárd forintot adtak az adózott eredményhez. A működési költségek valamelyest csökkentek az előző negyedévhez viszonyítva, de a személyi költségek 11 százalékkal megugrottak.

Ennek is köszönhető, hogy a bankpapír záróára a hét utolsó kereskedési napján egy éve nem látott értékre emelkedett.

Az összefoglalóban kiemelték, hogy konszenzus feletti árbevétel és nyereség keletkezett a második negyedévben a Magyar Telekomnál, a menedzsment emelte idei várakozását az adózott eredmény bővülésével kapcsolatban, a korábbi "moderált növekedésről" azt "kétszámjegyű növekedésre" javította. Láthatóan megtette a pozitív hatását a bevételekre az inflációkövető díjkorrekció, miközben a közvetett költségek csak mérsékeltebb ütemben emelkedtek. A jelentés előtt - a kifizetett osztalékokkal korrigálva - évtizedes csúcsra húzták a befektetők a Magyar Telekom papírjait - írta az Equilor.

Az éves csúcsra emelkedő Richterről azt említi az Equilor, hogy a héten újabb megállapodást kötött.

A kedd reggeli bejelentése szerint kötelező erejű megállapodást írtak alá a Mithra Pharmaceuticalsszal az Estelle és a Donesta hatóanyag-szállításáról. Bogsch Erik, a Richter igazgatóságának elnöke szerint ezzel a szerződéssel tovább szélesíthetik együttműködésüket a Mithrával, amely lehetővé teszi, hogy kihasználják a meglévő szteroidkémiai tudásukat és hatóanyag-szállítási képességeiket.

A héten a vezető részvények közül a legnagyobb mértékben, 6,1 százalékkal az OTP drágult, 14 085 forinton zárt, 60 milliárd forintot meghaladó heti forgalomban.

A Mol ára a héten 2,48 százalékkal csökkent, a részvény 2670 forinton zárt pénteken, heti forgalma 9,3 milliárd forint volt

A Richter árfolyama 4,32 százalékot erősödött, a részvény 9300 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, heti forgalma meghaladta a 9,7 milliárd forintot.

A Magyar Telekom árfolyama 2,81 százalékkal emelkedett a héten, a papír 439,5 forinton zárt pénteken, heti forgalma 921 millió forintot tett ki.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 4547,92 ponton zárt a héten, ami 520,19 ponttal, 12,92 százalékkal magasabb az előző hetinél.