Csúcson a BUX, 50-szeresére nőtt a kezdetek óta 

Pénzügy2021. jún. 7.Növekedés.hu

A BÉT Xtend kategóriájának egyik komoly tervekkel rendelkező társaságáról és a történelmi csúcsot döntő BUX-index kapcsán a BÉT múltjáról és jövőjéről volt szó a Trend FM Prémium kategória műsorában.

Gloster

A műsor egyik vendége Nagy András, az Erste Befektetési Zrt részvényelemzője volt, aki az Xtend kategóriában forgó egyik papírt, a Glostert vette górcső alá. A cég tavaly tavasszal, a járvány idején jött a tőzsdére, infókommunikációval foglalkozik, alapvetően informatikai cégnek tekinthetjük. A cég most tőkeemelést hajt végre, 265 millió forintot vonnak így be, ezt akvizícióra fordítják, mivel ez a jövőbeni növekedési stratégia alapja. Alapvetően kis-, és közepes vállalatok felvásárlásában gondolkoznak.

Lényeges az is, hogy a tőkeemelés során a közkézhányad 8-ról 15 százalék fölé kerül, nő a likviditás, a kisbefektetők szerepe jelentős a részvényjegyzés során. Az Erste a jelenlegi részvényárnál jóval magasabb célárat határozott meg a papírra, miután jelentős akvizíciókra számítanak, és ezek révén komoly árbevétel-, és eredménynövekedést várnak.

Nagy András szerint az Xtend kategória jelentősége igazán akkor fog látszani, ha sikerül továbblépni a standard kategóriába, akkor látszik, hogy betölti „tőzsdei előszoba” szerepét, lehetőséget ad a cégeknek, hogy kipróbálják a tőzsdei jelenlétet, és felkészüljenek az elismert, komoly kategóriába való továbblépésre.

Csúcson a BUX

A műsor második vendége kollégánk, Fellegi Tamás, a Növekedés.hu újságíró-elemzője volt, aki a BUX jelenlegi csúcsdöntése alkalmából visszatekintett a BÉT 31 éves történetére, különös tekintettel arra, hogy a BUX számítása 1000 pontnál indult, de 7-800 ponton is járt a nehezebb időkben. Ennek fényében nagyon szép a jelenlegi 47 ezer pont fölötti érték, ez hosszútávon sikeressé teszi a tőzsdét, amelyik egyre inkább besorolható lesz a fejlett piacok közé a feltörekvők helyett.

A BUX szárnyalása most közvetlenül az OTP-nek és a Molnak köszönhető, előtte a Richter vezette az emelkedést, rotáció zajlik az egyes részvények között. Ez kifejezetten egészséges emelkedő trendet jelez, hisz a befektetők a részvények szélesebb palettája iránt érdeklődnek, nem csak egy szektor iránt.

A műsorvezető, Nagy Károly kérdésére, hogy miért nincsnek új bevezetések, új nagy cégek, és miért van a lengyel tőzsdén nagyobb forgalom és több részvény, a válasz az volt, hogy döntő különbség van a két ország között: lakosságszámban négyszeres, és amúgy is Lengyelország régiónk legnagyobb országa, így érthető, hogy tőzsdéje is a legnagyobb. Kétségtelen, hogy Lengeylországban a tőzsdei jelenlét komoly presztízst is jelent, ami persze részben ugyancsak összefügg a piacmérettel, de ez nálunk is előtérbe kerülhet a jövőben, a tőzsdei jelenlét nagyobb presztízst jelenthet.

A BÉT maga több olyan programot is hirdet, ami a cégeket a tőzsdére vonzza, létrehozta az Xtend kategóriát, mint tőzsdei előszobát, ahol próbát tehetnek a cégek. A tőzsdei forrásbevonás jelentősége a közeljövőben amúgy is növekedhet, hisz az olcsó hitelek, a szinte ingyen pénz nem tart örökké. Mindemellett még az is lehetséges, hogy a jövőben akár külföldi, multi cégek is a BÉT-en lépjenek piacara, hisz erre már a lengyel tőzsdén is van példa.

A teljes műsort itt lehet meghallgatni.