Eloszlatták az aggodalmakat? Szárnyal a Deutsche Bank 

Pénzügy2023. márc. 27.Sz.A.
A rovat támogatója:

Hatottak a banki aggodalmakkal kapcsolatos nyugtató bejelentések. Emelkedéssel indították a heti kereskedést az európai értéktőzsdék. A Deutsche Bank reggel 5 százalékot emelkedett a pénteki hatalmas zuhanás után.

A hétfői tőzsdei kezdés jól alakul, a banki aggodalmak továbbgyűrűzése miatti aggodalmak alábbhagytak.

A Deutsche Bank részvényeinek árfolyama 5 százalékkal emelkedett fél tízig. A bankkal kapcsolatban a múlt héten alakult ki bizonytalanság, pénteken a bank papírjai pár óra alatt 15 százalékot zuhantak, a kereskedési nap végére pedig 8 százalékos mínusszal zárt Európa nyolcadik legnagyobb bankjának részvénye.

A mostani erősödésben benne van, hogy

a német kancellár még pénteken leszögezte: a bank erős, nincs ok kétségekre a jövőjét illetően. A Deutsche Bank alaposan átszervezte és modernizálta üzleti modelljét, és nagyon nyereségessé vált - tette hozzá.

Ugyakkor az IMF vezetője vasárnap figyelmeztetett a háború és a jegybanki kamatemelések miatti lassabb gazdasági növekedésre, és a pénzügyi rendszer stabilitását érintő kockázatokra.

Mint mondta, átlagosan 3 százalék lesz idén a gazdaásgi növekedés, ami elmarad az átlagos 3,8 százaléktól.

Az OTP árfolyama ma reggel emelkedett reggel, és átlépte a 10 ezer forintos határt. A bankcsoport bejelentette, hogy saját részvényt vásároltak pénteken.

A javadalmazási politika miatt 100.000 darab OTP törzsrészvényt vettek 9.942 forint/darab átlagáron.

A csődbe ment Silicon Valley Bank-ról is hírek érkeztek a hétvégén: eladhatják a bankot, a vevő a First Citizens Bank.

A kisebb bankokkal kapcsolatban azonban fennmaradnak az aggodalmak, az SVB csődje óta rengeteg betétes pártolt át a nagybankokhoz, és veszik ki a pénzüket a kisebb bankokból.