Mégsincs vége a bankpániknak? Zuhannak Európa egyik legnagyobb bankjának a részvényei 

Pénzügy2023. márc. 24.Sz.A.
A rovat támogatója:

Éppen elült a Credit Suisse bankkal kapcsolatos pánik, ma a Deutsche Bank részvényei vesztenek értékükből, délelőtt már 12 százalékos veszteség alakult ki. A háttérben a kamatemelések és a vártnál rosszabb feldolgozóipari európai beszerzési menedzser indexek is állnak. Az OTP részvények ára ismét 10 ezer forint alá került.

Folytatódik a bizpnytalanság a tőzsdéken, a vezető nyugat-európai tőzsdék ma a bankokkal kapcsolatos aggodalmak és a feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek vártnál rosszabb alakulása miatt vannak mínuszban.

A befektetők a Deutsche Bankra figyelnek, délelőtt már 12 százalékot vesztett értékéből a bankpapír, ami lehúzza a DAX indexet.

A Deutsche Bank a nyolcadik legnagyobb bank Európában, tavaly a sorrend a következő volt:

  1. HSBC Holdings PLC, brit
  2. BNP Paribas SA, francia
  3. Crédit Agricole Group, francia
  4. Barclays PLC, brit
  5. Banco Santander SA, spanyol
  6. Groupe BPCE, francia
  7. Société Générale SA, francia
  8. Deutsche Bank AG, német
  9. Intesa Sanpaolo SpA, olasz
  10. Lloyds Banking Group PLC, brit

Márciusban a Deutsche Bank részvényei az értékük negyedét már elvesztették, a részvények kockázati biztosításának ára emelkedett.

Pénteken délelőtt a legnagyobb mértékben - 5-8 százalékkal - a Commerzbank, a BNP Paribas, a Commerzbank, a Barclays, a Unicredit, a Standared Chartered és a Banco Santander részvényei estek.

A UBS - még a Credit Suisse felvásárlása előtt - a 12. helyen állt, a Credit Suisse pedig a 17. legnagyobb bank volt Európában tavaly.

A ma közölt francia és német beszerzési adatok is kedvezőtlen képet festenek az idei gazdasági kilátásokról, továbbá a jegybanki kamatemelések is lehúzzák a hangulatot. A héten kamatot emelt a Fed 5%), a Bank of England (4,25%), a svájci jegybank (1,5%) is, a múlt héten pedig az Európai Központi Bank is szigorított (3%).

Az elromlott befektetői hangulatban az OTP részvények ára ismét 10 ezer forint alá került, vagyis az Silicon Valley Bank és a Credit Suisse bankpánikok utáni enyhülés nyomán kialakult korrekció egy része eltűnt.

Az OTP vesztesége délig 4,6 százalék, a BUX index pedig 2 százalékot süllyedt.

A tőzsdéken a gazdasági növekedés lenullázódásával kapcsolatos félelmek is felerősödtek, ami - a banki aggodalmak mellett -a forintot is gyengíti, délben a forint-euró árfolyam a 390-es szinthez közelített.

Komoly tényező, hogy a Credit Suisse AT1-es kockázatos kötvénytulajdonosainak 17 milliárd dollár veszteséget kell lenyelniük, és a bankrendszerben még több hasonló, más bankokhoz köthető kockázatos kötvény van, mintegy 250 milliárd dollár értékben.A bizonytalanságot mutatja a banki részvényárak erős ingadozása: a UBS bank részvényei 6 százalékkal kerültek lejjebb péntek délig.

Az Egyesült Államokban folytatódik a bankok ellátása sürgősségi kölcsönökkel. Janet Yellen pénzügyminiszter csütörtöki bejelentése szerint amennyiben szükséges, további likviditást biztosítanak.

A befektetők az amerikai regionális bankokra figyelnek, felerősödtek az aggodalmak a kisebb bankok felé irányuló bizalom helyreállítását illetően.

Elemzők a stagflációs veszélyekre is felhívják a figyelmet: az USA gazdasági növekedés idén mindössze 0,4 százalék lesz, a Fed előrejelzése szerint az infláció 3,3 százalék lehet éves szinten.

Európában 0,8 százalékos GDP növekedés várható idén, miközben az infláció 6,4 százalék lehet éves szinten.