Equilor: 6,5 százalék lehet az alapkamat év végén

Pénzügy2024. jún. 18.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Vártnak megfelelő döntés. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal, 7 százalékra csökkentette a hazai alapkamatot. A lépés megfelelt a konszenzusos várakozásnak, néhány elemző 50 bázispontos vágást várt, de a többség 25 bázispontost.

Új szakasz nyílik a monetáris politikában. 

Az MNB közölte, hogy a júliustól kezdődő időszakban a jegybank számára érdemben szűkebb mozgástér áll rendelkezésre az alapkamat csökkentésére. A közlemény utolsó bekezdésének néhány része változott, a nagy jegybankok várható kamatpolitikáját is kiemelték, illetve az utolsó mondatból kikerült az alapkamat további mérséklése.

Az utolsó bekezdés szövege: "A globális és hazai dezinflációt övező kockázatok, a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága, illetve a globálisan meghatározó jegybankok várható kamatpolitikája előretekintve is óvatos és türelmes monetáris politikát indokol. A Tanács folyamatosan értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről."

Megjelentek az új előrejelzések. 

Közölték a friss inflációs jelentés keretszámait, az idei évre a korábbi 3,5-5,0 százalék helyett 3,0-4,5 százalékos inflációt vár az MNB, míg jövőre és 2026-ban 2,5-3,5 százalékost, ezek nem változtak. A GDP-növekedéssel kapcsolatos prognózisok változatlanok: idén 2,0-3,0 százalékos, jövőre 3,5-4,5 százalékos, majd 2026-ban 3,0-4,0 százalékos bővülést várnak.

Ezekre figyel most a jegybank

 Virág Barnabás ezúttal is bemutatta, hogy melyek azok a kockázatok, melyekre a következő kamatdöntő üléseken kiemelten figyelnek. A globális kockázatok közül a nemzetközi befektetői hangulat romlását, illetve az EP-választás nyomán a volatilitás emelkedését emelte ki.

Eközben a külső kamatkörnyezet elhúzódóan magas maradhat. A hazai inflációval kapcsolatban a maginfláció várható emelkedését, illetve az erőteljes inflációs várakozásokat említette. Az erőteljes bérdinamika esetleges inflációs kockázatait is figyelemmel követik. Emellett a kitűzött költségvetési hiánycélok fegyelemzett elérésnek fontosságát említette meg.

Pozitív meglepetés a legutóbbi inflációban

Májusban a várt alatti mértékben emelkedett a hazai infláció, 4,2 százalék helyett 4 százalékkal. Az előző hónaphoz képest csökkentek az árak, ugyanakkora bázishatás miatt éves összehasonlításban emelkedett a mutató. A fő problémát továbbra is a szolgáltatási szektor visszatekintő árazása okozza, mely a következő hónapokban is fennmaradhat, így 4 százalék körüli, illetve afeletti éves infláció várható.

Az Equilor előrejelzése 6,5 százalékos kamatszint az év végén

A mai jegybanki kommunikáció erősíti azt a várakozást, hogy a második félévben csak kismértékű kamatcsökkentésre nyílhat alkalom, az Equilor szerint 2, egyenként 25 bázispontos kamatvágás jöhet még az idei évben, ezzel 6,5 százalékra csökkenne az alapkamat.

Megkezdődött az EKB kamatvágása, de a Fed még kivár

 A várakozásoknak megfelelően az Európai Központi Bank június 6-án 25 bázispontos kamatvágást hajtott végre, ugyanakkor Christine Lagarde nyomatékosan megismételte a korábbi üzeneteit, miszerint nem kötelezik el magukat egy bizonyos kamatpálya mellett, a következő üléseken a beérkező adatok függvényében fognak dönteni.

A következő héten tartott ülést az amerikai jegybank, ahol kamattartásról határoztak, és a megjelenő Dot Plot ábra mediánja már csak 1 kamatvágás lehetőségét mutatta az idei évre. A jelenlegi határidős árazások viszont inkább 2 kamatvágást jeleznek előre.

Fontos támasz alá került az euró-forint árfolyama

A jegyzés a tegnapi negatív korrekciót követően ma a 395-ös támaszhoz ért, majd a kamatdöntés bejelentését követően a szint alá esett. A meghatározó támasz szignifikáns letörése esetén a következő - gyengébb - támasz 393-nál húzódik, és ennél jóval erősebb szint látható 389-390 között. Ott azonban a későbbiekben ismét könnyen fordulat jöhet, és emelkedés indulhat a jelenlegi technikai kép alapján.