Felminősítették a 4iG-t, a Vodafone felvásárlás is sokat nyom a latban

Pénzügy2023. jan. 6.Növekedés.hu

A Scope Ratings egy osztályzattal felminősítette a 4iG Nyrt. kibocsátói besorolását ’BB-’-ra (stabil kilátással) ’B+’-ról (pozitív kilátással). A felminősítés a Vodafone Magyarország felvásárlásával jelentős magyarországi mobilpiaci részesedéssel javuló versenypozíciót tükröz.

A 4iG Nyrt. (4iG) kibocsátói és adósság besorolását ’BB-’szintre emelte a Scope Ratings, amely a Vodafone akvizíció zárását követően erősíthetnek meg – tette közzé a tőkepiaci társaság a Budapesti Értéktőzsde oldalán.

A felminősítés a Vodafone Magyarország felvásárlásával jelentős magyarországi mobilpiaci részesedéssel javuló versenypozíciót, üzleti profilt, eredményességet és javuló hitelmutatókat tükröz - olvasható a vállalat közleményében.

Tavaly novemberben a ’B+ stabil’ besorolást pozitív kilátásokra módosította a hitelminősítő, valamint jelezte, hogy emelheti a 4iG kibocsátói, illetve kötvény adósbesorolásait. A Scope Ratings a következő hetekben várja a Vodafone akvizíció zárását.

A felminősítéssel a 4iG Csoport 2021-ben indított, sikeres expanziós stratégiáját is elismerték

– húzta alá Fekete Péter, a 4iG Nyrt. Csoport vezérigazgatója a felminősítés kapcsán.

„Az elmúlt másfél évben végrehajtott akvizíciók javították a cégcsoport pénzügyi mutatóit, a megvásárolt vállalatok jól kiegészítik egymást, az integrációs folyamat során szinergiák széles skáláját aknázhatja ki a cégcsoport. Mostanra Albániában az elsőszámú távközlési szolgáltatóvá erősödött a vállalat, a Vodafone Magyarország tranzakcióval pedig nemcsak nemzeti bajnokká, hanem regionális bajnokká emelkedhet a 4iG” – fűzte hozzá Fekete Péter.

A Scope kiemelte: a Vodafone megvásárlásával a 4iG Csoport Magyarország második legnagyobb előfizetői bázisával rendelkező (3,2 millió előfizető) mobilszolgáltatójává válhat, illetve piacvezető lehet a szélessávú, vezetékes internet szegmensben (1,5 millió előfizető) is. A tranzakcióval komplex, mobil-vezetékes konvergens szolgáltatóvá léphet elő a cégcsoport.

A Scope kalkulációja szerint a 4iG Nyrt. adósság/EBITDA mutatója 2024-re 4,5-re csökkenhet, a hitelállomány alakulása hozzájárul a későbbi stabil kilátásokhoz. A hitelminősítő intézet elemzése további felminősítést helyez kilátásba a közelmúltban vásárolt vállalatok stabil integrációja, a csoportszintű pénzügyi működés megszilárdítása és az M&A tevékenység mérséklése esetén – így az adósság/EBITDA mutató érdemben 4 alá eshet.

A Vodafone tranzakció kedvező kimenetele 30-35 százalék körülire növelheti a 4iG Csoport EBITDA-marzsát, továbbá a cégcsoport bővülése, valamint a stabilabb, diverzifikáltabb bevételei és a szinergiák fokozatos megvalósulása tovább javíthatják a működési jövedelmezőséget és az üzleti kockázati profilt. A Scope elemzése leszögezte: hosszútávon stabil a 4iG hitelfizetési képessége - fogalmaznak a közleményben.