Flottakezelő üzletágat vásárol az AutoWallis

Pénzügy2022. nov. 10.Növekedés.hu

Stratégiai és eredménytermelő képességi szempontból kulcsakvizíciót hajt végre az AutoWallis Csoport, miután megállapodott a Nelson Csoport flottakezelési üzletágának felvásárlásáról.

A lépés a piacépítés mellett azért is fontos, mert komoly nyereségtermelő tevékenység kerül a magyar tőzsde autós cégéhez. Az akvizíció újabb lépés a mobilitási szolgáltatások bővítésének irányába, és a jó fedezettartalmú szolgáltatáson túl fontos szinergiákkal is jár a csoport számára. 

A kis- és nagykereskedelmi tevékenység bővülését támogató, elmúlt években végrehajtott akvizíciók után a szolgáltatási területek fejlesztésében is újabb fontos lépést tesz az AutoWallis Csoport, miután megállapodott a több mint 30 éves Nelson Csoport flottakezelési üzletágának felvásárlásáról.

A flottakezelői piacon a 10 legnagyobb szereplő közé tartozó Nelson megszerzésével egy lépésben 2-2,5 százalékos részesedést szerez az AutoWallis a magyar flottakezelési piacon.

Az akvizíciót az AutoWallis saját forrásaiból fedezi, ahhoz külső finanszírozást, vagy saját részvényeket nem használ fel. A felvásárlásra kedvező árazási feltételek mellett kerül sor, amely biztosítja a vételárban a megvásárolt vállalatok saját tőkéjén felül fizetett goodwill rövidtávú (2 éven belüli) megtérülését.

A Nelson flottakezelő üzletága 2021-ben 4,2 milliárd forintos árbevétel mellett 2,4 milliárd forintos EBITDA-t, valamint 230 millió forint adózás előtti eredményt ért el.Ormosy Gábor, az AutoWallis Nyrt. vezérigazgatója a tranzakció bejelentésekor elmondta, hogy a Csoport a flottakezelői piacra történő belépéssel újabb mérföldkőhöz érkezett, és a szolgáltatási portfólió bővítésének irányába tesz nagy lépést az elmúlt évek kis- és nagykereskedelmi bővülését támogató üzletfejlesztések és akvizíciók után.