Duplájára nőtt az Autowallis bevétele

Pénzügy2022. ápr. 29.Növekedés.hu

Saját részvények vásárlásáról, tőkeemelési felhatalmazásról és többek között az adózott eredmény felhasználásáról is döntött éves rendes közgyűlésén az AutoWallis. A tőzsde autós vállalatának részvényesei a tavalyi nyereséget a dinamikus növekedési stratégia megvalósítására kívánják fordítani.

A részvényesek elfogadták az AutoWallis éves rendes közgyűlésén a társaság rekordárbevételt és eredményt tartalmazó 2021-es beszámolóját: a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat árbevétele több mint duplájára, közel 200 milliárd forintra ugrott, miközben fedezettermelése, működési hatékonysága jelentősen nőtt.

Az AutoWallis így a saját terveit jelentősen meghaladó nyereséggel és 7,8 milliárd forintos EBITDA-val zárta a tavalyi évet. A bővülést a korábban végrehajtott akvizíciók mellett a hazai és régiós piaci átlagot meghaladó organikus növekedés hajtotta, miközben az időszakot terhelték az autógyártók szállítási nehézségei.

A részvényesek szintén elfogadták az igazgatóság javaslatát, mely szerint 468 millió adózott eredményt helyezzék eredménytartalékba. A társaság konszolidált adózott eredményéből és a leánycégek tavalyi eredményéből származó osztalékból összeálló 1,87 milliárd forintot is az AutoWallis növekedési stratégiájának megvalósítására fordítják.

Ormosy Gábor vezérigazgató ezzel kapcsolatban elmondta, hogy 2025-re az árbevétel duplázását tervezik, mely így elérheti a 400 milliárd forintot, míg a menedzsment megítélése szerint az eredményességet legjobban bemutató pénzügyi tételektől tisztított, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény, az EBITDA 14 milliárd forint fölé ugorhat. Hozzátette, hogy az AutoWallis jó úton halad a stratégia megvalósításában, és azt a jelenlegi gazdasági, üzleti környezet ellenére is megvalósíthatónak ítélik.

A részvényesek felhatalmazást adtak az igazgatóságnak a társaság alaptőkéjének felemelésére, amelyet maximum 10 milliárd forintra, a jelenlegi közel duplájára növelhetnek, amennyiben a lépést szükségesnek ítélik például a növekedéshez, nagyobb méretű akvizíciók végrehajtásához szükséges tőke előteremtéséhez.

Ormosy Gábor a tőkeemelés lehetséges céljaival kapcsolatban elmondta, hogy az az eddigi tranzakciókhoz hasonlóan az esetleges üzletrész apportálások és részvénycserével való akvizíciók fedezetére szolgál elsősorban, de akár további tőzsdei kibocsátás lehetőségét is megteremti a következő 18 hónapban.

A közgyűlés megújította az igazgatóság korábbi felhatalmazását arra, hogy az alaptőke maximum 25 százalékának megfelelő saját részvényt vásároljon. A vezérigazgató ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a sajátrészvény-vásárlás egyik fő célja a Munkavállalói Résztulajdonosi Program részvényszükségletének biztosítása, amelyre a jelenlegi árfolyamszint egyébként is alkalmas időzítést jelenthet különösen a jelenlegi árfolyamot jelentősen meghaladó elemzői célárak tükrében.