Hogyan hat a forintárfolyam változása a főbb részvényekre?

Pénzügy2019. szept. 28.F. T.
A rovat támogatója:

Ezúttal a Trend FM Prémium kategória műsorában és terítékre került a forint gyengülése, és elsősorban ennek hatásai a hazai részvények eredményére.

A műsor vendégei ezúttal Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője és Nagy-György János, a KBC részvényelemzője voltak. Összefoglalóan elmondták, hogy a Richternél a komoly export miatt lehet hatása az árfolyamnak, az OTP-nél a külföldi bankok miatt, de nem olyan nagy eddig az árfolyamelmozdulás, ami döntően befolyásolná a cégek eredményeit.

OTP

Az OTP árbevételének és nyereségének egyre nagyobb hányada keletkezik a külföldi leánybankoktól, így gyengébb forintárfolyam esetén ezek növelik a bank eredményeit. Mindazonáltal ami az árfolyamnál sokkal fontosabb, az a kamatmarzsok alakulása: ez itthon ugyan alacsony, de a teljes cégcsoport szintjén már nem rossz a helyzet: a Balkánon például nem nyomott a kamatszint és így a marzsok, nem is beszélve Oroszországról vagy Ukrajnálól.

Ami a részvény értékeltségét illeti: P/BV, azaz ár/könyv szerint érték alapján kicsit magas az ár európai összahasonlításban, a magasabb növekedési potenciál azonban kompenzálja ezt.

Mol

A Mol esetében a nyersolaj árának és ehhez kapcsolódóan a dollar/forint árfolyamnak van jelentősége, és most úgy tűnik, az olajárak nem tudnak megindulni még rossz hírek hatására sem. Hozzá kell azonban tenni, hogy a Mol kisebb olajkitettséggel rendelkezik, mint a sok szektortársa, így kisebb a jelentősége, a fontosabb tevékenységek finomítás és a kikereskedelem és a vegyipar.

Idén az első félévben alacsonyak voltak a finomítói és petrolkémiai árrések de most ezek javultak. Jövőre betiltják a kénes szennyező fűtőolajokat a nemzetközi hajózásban, így élénülhet a kereslet a finomított dízel iránt, ami kedvező a Molnak. A cég erősít a vegyipari szegmensben, nem beszélve a kiskereskedelemről, közösségi autózásról, így elmozdul az olajfüggetlenség irányába, ezáltal az forintárfolyam változásának is csökken a jelentősége..

Richter és Telekom

A Richter bevételeinek 90 százaléka export, így óhatatlanul kedvező neki a gyengébb forint, javítja az eredményét, ezáltal ez a blue chip a leginkább kitett az árfolyamváltozásnak. A Magyar Telekom esetében ugyanakkor csekély, a négy nagy cég közül a legkisebb a forintárfolyam jelentősége.

A teljes műsor itt hallgatható meg