Hozamvadászat: lehetőségek a zöld részvények piacán

Pénzügy2020. dec. 5.Fellegi Tamás

A környezet-, és klímabarát iparágakról Rotyis József, az SPB Befektetési Zrt. vezető privátbankára osztotta meg gondolatait a Trend FM Prémium kategória műsorának vendégeként.

A tőzsdei hossz oka

A műsorvezető, Túrós-Bense Levente azt a kérdést vetette fel elsőként, hogy ha a befektetők egy szalmaszálba kapaszkodnak a vakcinaremények által, miközben valójában válság van, miért szárnyalnak mégis a részvénypiacok? Rotyis József szerint olyan alacsonyak a kötvényhozamok (sok esetben negatívak), hogy a befektetők jobb híján, minden nehézség ellenére részvényeket vesznek. A másik tényező a pénzbőség, jegybankok által kibocsátott többletpénz nem fogyasztásra megy, hanem befektetési eszközökbe áramlik. Megemlítendő még az amerikai elnökválasztás is, amelynek végül meglett az eredménye, így a bizonytalanság lezárult.

Zöld részvények

A jelenlegi helyzetben Rotyis József úgy látja, egyre inkább érdemes a zöld részvények felé fordulni. A környezet-, és klímabarát technológiák kifejlesztése is tőkeigényes, így az ezzel foglalkozó cégek egyre inkább tőzsdére lépnek a finanszírozás érdekében. Emellett nem csak új cégekről van szó, hanem már meglévő, korábban más profillal működőkről: akár hagyományos energiacégek is elmozdulhatnak a zöld technológiák irányába.

Az egyik kedvenc egy dán vállalat, amely olaj-, és gázcégből átalakult tengeri szélerőmű-üzemeltető céggé, részvénye 170 százalékkal emelkedett két év alatt. Az első ilyen cégek már 10-15 éve megjelentek, de az utóbbi években lett nagyobb a jelentőségük. Jól megy a szektor: van egy globális energiaindex, amely jóval nagyobb emelkedést ért el, mint az S&P 500.

Új területek, befektetési irányok

Kérdés, hogy milyen irányba vesz új lendületet a zöld iparág, és ezeken belül érdemes új, vonzó részvényeket keresni. Az egyik szektor a közlekedés és szállítás (elektromos autók és elektromos teherszállítás innovációi), a másik mezőgazdasági cégek, melyek környezetbarát irányba viszik a növénytermesztést és állattenyésztést, a harmadik csoport a zöldenergia hatékonyabb termelését és felhasználását, például elektromos rendszerbe táplálását elősegítő innovációk fejlesztésével foglalkozó cégek.

Befektetési stratégia

Arra a kérdésre, hogy milyen portfóliót állítana össze, Rotyis József azt válaszolta, hogy a befektetni szánt pénz feléért fix kamatozású dollárban denominált vállalati kötvényt venne, mivel szerinte hosszabb ideig fennmaradnak az alacsony hozamok, negyedéért zöld részvényeket, a negyedéért pedig technológiai részvényeket. Noha ezek az emelkedés nagyján talán túl vannak, némelyikben még lehet egy kis lehetőség.

A teljes műsor itt hallgatható meg.