Időszerű a túlvett részvények korrekciója

Pénzügy2020. szept. 9.Fellegi Tamás
A rovat támogatója:

A technológiai részvények hirtelen megindult zuhanását elemezte a Trend FM Prémium kategória műsorában Vörös Benedek, a Generali alapkezeő portfóliómenedzsere.

Korrekció

Heves esés az amerikai technológiai részvények szektorában, ami egyáltalán nem meglepő, miután minden azt mutatta, hogy rendkívüli eufória volt a piacokon (túlvettség, magas értékeltség, a legújabb kori kisbefektetők, a Robinhood részvényesek nyakig ülnek például Appleben, Teslában). Ilyen helyzet csak 1999-2000-ben volt a dotcom lufi idején, de a befektető hozzáállás évszázadok óta ilyen: időről időre felkapnak egy szektort, és lufit fújnak benne.

Ezek alapján teljesen érthető az induló zuhanás, amelyet ráadásul egy második nap is megerősített, persze nehéz meghatározni, hogy mennyire lesz kiadós a korrekció (a megelőző emelkedés alapján bőven van tere).

A kutya és a gazdi

Vörös Benedek a helyzet jellemzésére André Kostolany kutyás hasonlatát említett, miszerint együtt mozog a gazdaság és a tőzsde hosszú távon, de a kutyus, azaz a tőzsde előre-hátra szaladgál, míg a gazdaság (a gazdi) egyenletesen halad, bár most a járvány miatt utóbbi is igencsak megtorpant, sőt, visszafelé is haladt.

Richter

Ami a hazai papírokat illeti, a szakember szerint két érdekes lehet: OTP és Richter. Bár utóbbiról részleteiben nem esett szó, az a tény, hogy a papír árfolyama a mindenkori csúcs közelében mozog, önmagában komoly jelzés arról, hogy a befektetői megítélés igen pozitív.

OTP

Az OTP a szakember szerint az úgynevezett makrorészvény, azaz rajta keresztül veszik meg a magyar makrogazdaságot: ha az országot akarják feljebb súlyozni a portfólióikban az alapok, leginkább OTP-t vesznek. A kamatmarzsok alacsonyak és kérdés a hitelezés várható alakulása is, ugyanakkor az elemző szerint a menedzsment nagy gyakorlattal rendelkezik az ilyen helyzetek kezelésében: ha kisebbek a lehetőségek az alaptevékenységben, akvirációk vagy sajátrészvény vásárlás felé fordulnak.

Mol

A Molnak nehéz lesz most nyereséget produkálni amig a járványhatások fennállnak, miközben maga a suektor sem divatos a világban: kicsit olyan mint 20 éve volt a dohányszektor. Persze hogy ez időszerű-e már, az még távolról sem biztos, az elektromos autózás elterjedésének üteme nehezen becsülhető.

Telekom

A telekom szektor sem divatos, ráadásul a Magyar Telekom esetében a lezárások miatt várt átmeneti pozitív hatások is elmaradtak: már mindenkinek megvolt a mobilja és internete a járvány előtt is, új kereslet például a konferenciahívások iránt élénkült meg, ebből azonban olyan cégek profitáltak, mint amiből például a Zoom.

A teljes műsor itt hallgatható meg.