Itt az újabb fontos MNB-bejelentés: kiszélesítik a kamatfolyosót

Pénzügy2021. nov. 30.MTI

A monetáris tanács a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött kedden - közölte az MNB.

Ennek értelmében december 1-jei hatállyal az egynapos jegybanki betét kamatát 45 bázisponttal 1,60 százalékra, míg az egynapos és az 1 hetes fedezett hiteleszköz kamatát 105 bázisponttal 4,10 százalékra emelte - írták.

A közlemény szerint a testület áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat, és meghirdetett ülésezési rendjének megfelelően nem tárgyalta a jegybanki alapkamatláb megváltoztatását.

Emlékeztettek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. A monetáris tanács novemberi kamatközleményében jelezte, hogy az elmúlt időszakban felerősödtek az olyan rövid távú pénz- és árupiaci kockázatok, amelyekre gyorsan és a szükséges mértékben kíván reagálni a jegybank.

Az egyhetes betéti eszköz kamata az elmúlt hetekben az alapkamat szintje fölé emelkedett.

A kamatfolyosó kiszélesítése és felfelé aszimmetrikussá tétele szervesen illeszkedik a monetáris politika új szakaszának stratégiájába

- írták. Az árstabilitás elérése és fenntartása érdekében kiemelten fontos, hogy a jegybank számára elegendő mozgástér álljon rendelkezésre, biztosítva a gyorsan változó környezetből fakadó kockázatok hatékony kezelését - tette hozzá a testület.

Erősödött a forint a jegybanki kamatdöntésre

Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kamatfolyosó kiszélesítéséről hozott döntést követően.

Az eurót 367,2 forinton, a dollárt 323,6 forinton, a svájci frankot pedig 352,0 forinton jegyezték a bejelentést előtt. Ehhez képest a forint negyed óra alatt 0,6 százalékot erősödött az euróval, 0,7 százalékot a dollárral és 0,5 százalékot a svájci frankkal szemben:

az eurót 365,10 forinton, a dollárt 321,40 forinton, a svájci frankot 350,20 forinton jegyezték.

Napi kezdőárfolyamához képest a forint az euróval és a svájci frankkal szemben nagyjából 0,5 százalékkal állt erősebben, a dollárral szemben pedig több mint egy százalékkal.

Kora délutáni jegyzésén a forint nagyjából egy százalékkal áll erősebben a heti kezdéshez képest az euróval, másfél százalékkal a dollárral és 0,7 százalékkal erősebben a svájci frankkal szemben.

A forint a múlt héten kedden érte el idei leggyengébb árfolyamát mindhárom devizával szemben.

Az euró legmagasabb idei jegyzése ekkor 372,13 forint, a dolláré 33,95 forint, a svájci franké pedig 354,69 forint volt. A forint azóta sorrendben 1,9 százalékkal, 2,9 százalékkal és 1,3 százalékkal erősödött az említett devizákkal szemben.

Hó eleji árfolyamánál a forint gyengébben áll, az euró esetében 1,4 százalékkal, a dollár ellenében 3,2 százalékkal, a svájci frank esetében pedig 3,1 százalékkal.