Jelentősen erősödött a forint

Pénzügy2022. szept. 7.MTI, Növekedés.hu

A reggeli 404 forintról 396 forint közelébe süllyedt ma a forint-euró árfolyam a viszonylag kedvezőbb nemzetközi hangulatban. Az európai földgáz ára is csökkent ma, miután Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ismertette a testület javaslatát a gázár csökkentésére vonatkozóan.

A kora reggeli jegyzésekhez képest jelentősen erősödött a forint szerdán estére a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Az euró árfolyama fél hét után 396,30 forintra csökkent a kora reggeli 404,11 forintról. A svájci frankkal szemben közel tíz forinttal került lejjebb a jegyzés, a reggeli 414,53 forintról 405,64 forintra. A dollár a reggeli 408,81 forintról estére 397,20 forintra gyengült, ami a forint közel 2,5 százalékos erősödését jelenti az amerikai devizával szemben.

Az euró jegyzése a reggeli 0,9886 dollárról a paritás közelébe, 0,9969 dollárra erősödött.

Ma a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX is több mint egy százalékkal emelkedett a viszonylag kedvező nemzetközi hangulatban 41 292 pontra.

A frankfurti DAX tőzsdeindex 0,35 százalékkal párizsi CAC-40 index pedig 0,02 százalékkal emelkedett.

A londoni FTSE100 index visszaadta az elmúlt két nap nyereségét, és 0,86 százalékos mínuszban zárt. Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,06 százalékkal került feljebb. A kereskedést óvatosság jellemezte az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntő ülése előtt.

A holland TTF tőzsdén a földgáz ára ma csökkent az Európai Bizottság gázár-csökkentési terveinek nyomán.Az Európai Bizottság ársapkát javasol az orosz gázra, valamint intézkedések meghozatalát, köztük a villamosenergia-felhasználás kötelező uniós csökkentésére csúcsidőben, illetve a nem gázzal üzemelő áramtermelők bevételeinek felső határának bevezetését - közölte Ursula von der Leyen, a testület elnöke Brüsszelben szerdán.

A Goldman Sachs amerikai befektetési bank elemzői egy friss elemzésükben az 1970-es éveknél is mélyebb energiaválságot jósolnak az idei télre, és előrejelzésük szerint 2023 elején a lakossági energiaszámlák az európai gazdaságok éves bruttó kibocsátásának (GDP) 15 százalékát is elérhetik.

A Bloomberg hírügynökség által idézet cikkben az elemzők 2 ezer milliárd dollárra (812 ezer milliárd forint) teszik azt többletkiadást, amellyel az idei téli fűtési szezonban emelkedik az európai háztártatások energiakiadása. Ez az összeg nagyjából az olasz gazdaság éves GDP-jének felel meg.