Jelentősen nőtt a BÉT eredménye az első fél évben

Pénzügy2023. szept. 29.MTI
A rovat támogatója:

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) nettó eredménye 2023 első fél évében 2,55 milliárd forint volt, amely 50 százalékkal magasabb a tavalyi első féléves eredménynél - közölte a BÉT csütörtökön a honlapján.

Hozzátették, hogy a jelentős nyereségnövekedés a BÉT pénzügyi eredményének és a Keler csoport első féléves eredményének köszönhető.

A tavalyi rekordévnél jóval alacsonyabb kereskedési forgalom következtében a tőzsde tisztított üzleti bevételei 15 százalékkal 1,778 milliárd forintra csökkentek a tavalyi első fél évhez képest, annak ellenére, hogy a tőzsde másik két fő üzletága, a kibocsátói és adatszolgáltatói területek az előző év első fél évét meghaladó bevételt értek el - írták.

A tőzsde idei első féléves összbevétele 2,4 milliárd forint volt, 4 százalékkal meghaladta 2022. hasonló időszakának bevételeit. Ez tartalmazza a BÉT közreműködésével a hazai kis- és középvállalatoknak
juttatott uniós támogatásokból származó bevételeket is.

A tőzsdei forgalom csökkent a BÉT azonnali és derivatív piacán is, így a kereskedési díjakból származó bevétel 49 százalékkal esett vissza, 462 millió forintot ért el az idei első hat hónapban.

Az adatértékesítési üzletágban ugyanakkor a stabil ügyfélkör és az év eleji inflációkövető díjemelés a tavalyinál 10 százalékkal magasabb féléves bevételt biztosított. A kibocsátói bevételek 3 százalékkal nőttek a jegybanki Növekedési kötvényprogramban tavaly bevezetett új kötvények, valamint számos banki kötvény bevezetése és a piaci kapitalizáció emelkedése következtében - írták.

A tőzsde költségei elsősorban az infláció következtében, valamint több egyszeri tétel hatására meghaladták a tavalyi év azonos időszakit.

A BÉT EBITDA-ja (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 2023 első fél évében 558 millió forint lett, 46 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál.

A Budapesti Értéktőzsde az év első felében egyik kiemelt stratégiai célját teljesítette azzal, hogy június 7-én saját részvényeit bevezette a BÉT szabályozott piacára és ezzel nyilvánosan működő részvénytársasággá alakult.

Az idei első fél évben további három új részvénykibocsátó vállalat jelent meg a BÉT-en, valamint 48 új kötvényt is bevezettek - olvasható a jelentésben.