Két blue chip, melynek ára nyomás alatt van

Pénzügy2020. jún. 27.Fellegi Tamás

A BÉT négy vezető részvénye közül van kettő, amelynek ára tartósan nyomás alatt van, hiába szárnyalnak a tőzsdék. Miró József, az Erste Befektetési Zrt vezetője elemzője beszélt az okokról a Trend FM Prémium kategória műsorában.

Telekom aukció

Az elmúlt napok tőkepiaci érdekessége a Magyar Telekom aukciója volt, amely váratlanul is érte a piacot, az igazán meglepő azonban az volt, hogy közel négyszeres felajánlás érkezett a társaság vételi ajánlatára.

Miró József az aukció előtt emelkedést várt, úgy az előző napi kereskedésben, mint a napi nyitóárban, azonban ez nem következett be, nem volt érdemi árelmozdulás. 5,2 milliárd forintos értékben vásárolhatott a Telekom, ugyanakkor 20 milliárdos felajánlás érkezett az aukción, miközben a napi forgalom pár száz millió szokott lenni. Ezt az elemző meglepőnek tartja, mert igaz, hogy most osztalékfizetés után vagyunk, így sokan vonzónak tarthatták az eladást, ugyanakkor a részvény ára jóval alacsonyabb, mint a járvány előtt volt, pedig a járvány a Telekomra nem hatott kedvezőtlenül.

Árazás

A szektortársakhoz képest a jelenlegi 400 forint körüli ár 20 százalék diszkontot jelent a versenytársakhoz képest, ami vélhetően az osztalék csökkentése miatt jött létre, a vágást a befektetők rossz néven vettek. A visszavásárlással most elvileg növekedik a részvényesi érték, ha nem is sokat: részvényenként 569 forintra, 2 forinttal nőtt a könyvszerinti érték.

Ki járt jól?

Miró József szerint vélhetően főleg intézményi befektetők állhattak az eladási oldalon, statisztikai adat azonban nincs erről. Arra a kérdésre, hogy végül is ki járt jól az aukcióval, Miró azt válaszolta, hogy elsősorban a maradó részvényesek, hisz az Ersténél 542 forint a célárfolyam, ugyanakkor a fő tulajdonos Deutsche Telekom is jól járhatott, bár ez egy pici tétel a teljes cégmérethez képest.

Az osztalék kérdése

Árelmozdulást nem okozott az aukció, ugyanúgy 391 környékén van az ár, mint előtte volt. Nyilvánvaló, hogy érdemi erősödéshez mégiscsak magasabb osztalék kellene, ennek hiányát a cég azzal indokolta, hogy a frekvenciaaukciók költsége miatt óvatosnak kell lennie. Az 5G aukció lezajlott, a költség nem lett túl magas, Miró szerint attól tarthat még a Telekom, hogy erősödik a verseny: hatékony lesz a Digi, erős lesz az UPC-Vodafone integrált cég, így árverseny, árerózió alakulhat ki.

A Digit kizárták az 5G aukcióról, azonban bíróságra ment emiatt, így még a per kimenetele is sokat számít. A Digi az elemző szerint elszánt ellenfél, aki mindenáron hozzá akar jutni a frekvenciához, és utána kész erős árversenyt indítani. Mindez talán óvatosságra inti a Telekomot, talán túlzottan is, hisz elég sok pénzt felhalmozott.

Mol

A Telekomhoz hasonlóan gyengélkedik a Mol is, Miró szerint az egyik ok mindenképpen a még nyomottnak tekinthető olajár. Ami a feldolgozást illeti, a dízel esetében átmenetileg megnőtt a finomítói marzs, de aztán visszasüllyedt, és a benzin esetében is alacsony, így csekély a jövedelmezőség. Ennek következménye az, hogy az első felpattanás után ismét visszacsúszik a részvény árfolyama.

Az olajcégek esetében még az a félelem is erősebb, hogy esetleg további járványhullámok során újra visszaeshet a kereslet, de legalábbis lassan, elnyújtva fut fel az autózás és a repülés a járvány előtti szintekre.

INA

Az horvát olajtársasággal kapcsolatban Miró elmondta, hogy most választások lesznek Horvátországban, utána foglalkozhatnak az állami vásárlás kérdésével, de kérdés, hogyan értékelik a céget a tanácsadók, mit fogadna el a Mol, és mennyire van most pénze erre a horvát államnak (persze baráti tulajdonostársak bevonása sem kizárt horvát részről). Politikai akarat is kell, hisz a Mol nem kis részben állami tulajdonban van, így a két kormánynak vélhetően egyeztetni kéne bármilyen megoldás érdekében.

A teljes műsor itt hallgatható meg