Megvan, hogyan teljesítettek a magánnyugdíjpénztárak

Pénzügy2023. márc. 14.MTI

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál plusz 8,5 és mínusz 14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok tavaly, az egész évet tekintve 2022-ben az átlagos nettó hozam mínusz 6,8 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden az MTI-vel.

Ismertették, hogy a tavalyi utolsó negyedév teljesítménye nyomán a 73 pénztári portfólióból 12 pozitív hozammal zárt 2022 végén. Elsősorban az alacsonyabb kockázatvállalású portfóliók teljesítettek jobban.

A szektor teljesítményét hosszú távon bemutató 10 és 15 éves - záró vagyonnal súlyozott - átlagos nettó hozamok értéke 4,37 százalék, illetve 4,63 százalék lett a 2022-es adatok nyomán.

Ez azt jelenti, hogy a pénztárak az alacsony tavalyi hozamok és a magas infláció ellenére egy és másfél évtizedes távlatban még mindig pozitív reálhozamot mutathatnak fel, változatlanul rendelkeznek hosszú távú értéknövelő képességgel.

A magánnyugdíjpénztárak tavalyi - záró vagyonnal súlyozott - átlagos nettó hozama -7,51 százalék volt. A szektor 12 portfóliója közül 3 zárta a pozitív tartományban az évet, 10 éves kitekintésben pedig 4 (kockázatosabb növekedési) portfólió rendelkezik pozitív reálhozammal.

A közlemény szerint a pénztárak tavalyi teljesítményét alapvetően az orosz-ukrán háború nyomán bizonytalanabbá váló gazdasági és inflációs környezet miatti általános, minden eszköztípust érintő leértékelődés határozta meg.

A pénztári nyugdíjcélú megtakarításoknál egy-egy év kedvezőtlen teljesítményét ellensúlyozták a kedvező hozamot termelő időszakok.

Az önkéntes pénztárak alacsony, 1 százalék alatti működési és egyéb költségeit és a befizetések után járó 20 százalékos adókedvezményt is figyelembe véve a pénztári megtakarítások továbbra is versenyképes megtakarítási formának számítanak - jegyezte meg az MNB.