Tudta? - A  nyugdíjpénztárba tett pénze idén nagy valószínűséggel nem nőtt 

Pénzügy2022. nov. 6.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A nyugdíjpénztári portfóliókon is látszik a tőkepiaci lejtmenet hatása, alig néhány befektetés termelt csupán hozamot - írja a VG.

Összeállítást közölt a VG milyen eredményeket produkáltak idén a nyugdíjpénztárak. Az eredmény nem túl rózsás.

Néhány nap kivételével egész évben mind a négy választható portfólió árfolyama lefele tartott az Allianz Hungária Önkéntes Nyugdíjpénztárnál, a negatív hozamok (év elejétől) mínusz 9 és 12,5 százalék közt szóródnak.

Nagy szórást mutat az Erste Nyugdíjpénztárnál is az árfolyamok alakulása is. A portfóliók 6 és közel 14 százalék közti mínusz hozamúak idén (az év közben elindított Trend árfolyama 1,52 százalékkal csökkent). A legnagyobb leolvadást a Bázis nevű portfólió szenvedte el, az Erste ezt azoknak ajánlja, akik közepes kockázatvállalási hajlandósággal rendelkeznek és 40–55 év közti az életkoruk. 

a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint  a 40–59 évesek köréből kerül ki az összes hazai önkéntes nyugdíjpénztári tag közel fele, egészen pontosan 48,2 százaléka.

Nem tehetik ki a pénztárszámla egyenleg értesítőket a falra az Aegon Nyugdíjpénztár ügyfelei sem, náluk mind az öt választható portfólió árfolyama két számjegyű mínuszban van, a legrosszabbul most a Kiegyensúlyozott fest, közel 20 százalékos lejtmenettel. 

Az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztárban lévő megtakarítások is veszítettek értékükből idén, itt azonban van jó példa arra, hogy a tematikus befektetések akár tartósan felülteljesítők lehetnek, az ESG Dinamikus portfólió árfolyama például pluszban is járt 2022-ben, de összességében 6,7 százalék mínuszban van jelenleg.

Az MKB Nyugdíjpénztár Kiszámítható portfóliója viszont 2,28 százalékos pluszt ért el január elsejétől. 

Az OTP Nyugdíjpénztárnál pedig a Kockázatkerülő befektetés idén 5,3 százalékos hozamot ért el.