Mi lehet 2021 öt legjobb befektetése?

Pénzügy2021. jan. 4.Harsányi Péter

Milyen részvényt vagy kötvényt érdemes most vásárolni, miben van jelenleg a legnagyobb emelkedési potenciál? Erről kérdeztük Török Lajost, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzőjét.

JETS US ETF

A kedvező vakcinahírek hatása már látszik a légitársaságok árfolyamán, azonban a legtöbb társaság még így is jelentős diszkonton forog a válság előtti szintekhez képest. A 2021-es év a visszarendeződés éve lehet. Az idén otthonukba zárt emberek ismét utazni fognak ahogy az oltás penetrációja emelkedik. Ennek az egyik legnagyobb nyertesei a légitársaságok lehetnek – fejtette ki Török Lajos, az Equilor Befeketési Zrt. vezető elemzője.

A tengerentúli üzemeltetőket az is segíti, hogy a korábban két balesetet szenvedő Boeing 737 Max gépek ismét megkapták a felszállási engedélyt, így azokat is beállíthatják a flottájukba. A JETS ETF a tengerentúli részvénytársaságokból összeállított indexet követi és nyertese lehet a világ normalizálódásának.

Palantir

Az egyik legérdekesebb, 2020-ban tőzsdére lépő cég a Palantir volt Török Lajos szerint.

A következő időszak egyik legfontosabb technológiája a mesterséges intelligencia és adatelemzés, melynek úttörője a CIA-ból kivált cég. Jelenleg a legnagyobb megrendelői az államok és állami szervek, de technológiájuk a nagyvállalatok számára is érdekes lehet a közeljövőben. A cégben meg van a potenciál, hogy a következő Amazonná váljon, ugyanis a mesterséges intelligencia lehet a következő terület, mely a felhő technológiához hasonló robbanás előtt áll.

A cég árazása nem megfogható a klasszikus metrikákkal, azonban az Amazon is 90 feletti P/E mutatóval (árfolyam/egy részvényre jutó nyereség) kereskedik és évtizedeken keresztül veszteséges volt. A céget a kockázattűrőbb befektetőknek ajánlja az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője, hiszen jelentős volatilitással, hektikussággal rendelkezik.

Volkswagen

A német autóipari óriás most kezdi visszanyerni a dízelbotrány által megtépázott dicsőségét. Az elektromos autók fejlesztése gőzerővel halad: 2020-ban már megjelent az ID.3, melyet a menedzsment a GOLF óta a legfontosabb autójának tart.

Az ID.4 pedig 2021 elején érkezhet, mely a népszerű SUV kategóriába készül betörni teljesen elektromos hajtáslánccal. A Volkswagen tapasztalata az autógyártásban egyedülálló, és az új elektromos modellek árazásával könnyen beelőzhetik a Teslát. Mindemellett ha az elektromos autógyártói prémium csak egy része megjelenne a részvény árfolyamában, már az is óriási felértékelődést jelentene a vállalat számára.

The Trade Desk

Az online hirdetések optimalizációjára szakosodott amerikai cég jókor volt jó helyen, és ez meg is látszik mind a részvényáron, mind a cég bevételein. A vállalat különösen erős szereplő az okostelevíziókra küldött, személyre szabott hirdetések közvetítésében, és innovatív technológiai fejlesztések segítségével válhatnak meghatározó piaci szereplővé.

2021-ben új szoftveres alapokra helyezik a szolgáltatást, miután a 2018-as cserét követően már jelentősen növelni tudták piaci részesedésüket. Ráadásul a technológia még csak gyerekcipőben jár és jelentős növekedési potenciál van a területen.

MÁP Plusz

A portfólió-szemlélet elengedhetetlen része, hogy kitettségünk egy részét kötvényben tartsuk. Erre a legjobb hozam-kockázat arányú lehetőség a Magyar Állampapír Plusz.

A MÁP Plusz jelentős felárral rendelkezik a nem lakossági állampapírokhoz képest, valamint minimális büntetés mellett azonnal értékesíthető, így bármely likviden tartandó elem helyett is érdemes az akár 4,95 százalékos hozammal kecsegtető papírból vásárolni – tette hozzá Török Lajos.