Milyen hazai és nemzetközi részvényekbe érdemes most fektetni?

Pénzügy2021. jún. 14.Harsányi Péter

Milyen részvényeket érdemes jelenleg megvásárolni és mi támogatja a növekedésüket? Erről kérdeztük a KBC Equitas vezető elemzőjét.

Komoly emelkedésen vannak túl a nemzetközi részvénypiacok, holott erre nem sokan készülhettek valamivel több mint egy évvel ezelőtt, amikor a koronajárvány jelentősen átrajzolta a tőkepiaci erőviszonyokat.

Kezdetben komoly esés bontakozott ki, 2020 márciusának végétől viszont látványosan emelkedni kezdtek tőzsdeindexek, melyek az elmúlt bő egy évben kiemelkedő eredményeket mutattak – mondta el Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője.

Ilyen menetelés után sokan már az emelkedés kifulladását, vagy az újabb korrekciót várják, ugyanakkor vannak még olyan cégek és szektorok, melyekben lehet potenciál.

Vonzóak a MOL részvények

Izgalmasnak tűnnek a Mol részvények Cinkotai Péter szerint. Az utóbbi hónapokban az olajárak emelkedése, valamint a finomítói és vegyipari környezet feljavulása is kedvező volt a cégnek.

Az olajárak több mint két éve nem látott csúcson vannak, a Brent bőven 70 dollár fölött tartózkodik, miközben a Mol menedzsmentje csak 40-60 dolláros árral számolt a következő ötéves stratégiájában. A petrolkémiai árrés pedig áprilisban rekord magasságokba ugrott.

Eközben a közép-európai járványhelyzet folyamatosan javul, a korlátozásokat egyre inkább enyhítik, így az üzemanyagigény a nyári utazási szezon berobbanásával együtt nagyot emelkedhet. A Mol jó úton jár a stratégiájának megvalósítása felé. Ehhez pedig folyamatosan jelentenek be új akvizíciókat.

Az idei év a tavalyi után már kedvezőbbnek ígérkezik. Látványosan növekedhet az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény), és az emelkedő pálya a következő években is fennmaradhat.

A részvény értékeltsége egyébként továbbra sem magas, és az elmúlt hetek emelkedése után a technikai kép is feljavult Cinkotai Norbert szerint.

A részvényárfolyam szempontjából még az INA esetleges kedvező áron való eladása is pozitívum lenne, azonban jelenleg nagyon távol állnak az álláspontok, így csökkent a tranzakció realitása. Ettől függetlenül érdemes figyelemmel kísérni a híreket.

Korrekció után izgalmas a Richter

2019 októbere óta jelentős emelkedésen volt túl a Richter. Az akkori 5000 forint körüli szintekről egészen 9000 forintig menetelt a gyógyszergyártó. Innen egy természetes korrekció kezdődött meg – fejtette ki Cinkotai Norbert.

Mostanra viszont 8000 forint környékén már izgalmasnak tűnik a papír.

Egyrészt azért, mert a relatív elemzési mutatók alapján drágának nem igazán nevezhető 13-14 körüli P/E (árfolyam/egy részvényre jutó nyereség) rátájával a papír, másrészt pedig azért mert az eredmények a következő években szépen erősödhetnek.

Cinkotai rámutatott, a cég dinamikusan bővíti a nőgyógyászati portfóliót. Optimista jövőképet vázolnak fel a növekedési terveket illetően, valamint akár újabb felvásárlásokkal is erősíthetnek.

Mondani sem kell, hogy a csúcskészítménynek számító Vralyar közben remek eladási számokat produkál, így igazi húzóerő is azonosítható – tette hozzá a KBC Equitas vezető elemzője.

A legutóbbi gyorsjelentéseknél az erős operatív teljesítmény is látható volt a befektetők számára, bár a forint gyengülése is kedvező volt. Ebben mintha lenne némi változás az elmúlt hetekben, a forint erősödésével az exportra fókuszáló Richter kapott egy kis szembeszelet.

Ez viszont a cég szerint nem írja át a terveket. A vállalat erős növekedés előtt állhat, a befektetők pedig talán túl nagy korrekciót engedélyeztek a papírnak.

A cégre 10000 forint feletti célárakat is megfogalmaztak egyes elemzők.

Ez ugyan egyelőre merésznek tűnik, de a kilátások tükrében idővel reálissá válhat – véli Cinkotai Norbert.

Hátulról előzne az Apple?

Már elsőre is érdekesnek tűnik, hogy a világ egyik legnagyobb és legismertebb cégének számító Apple mégis hogyan tudna hátulról előzni. Az Apple innovatív megoldásaival az egyik meghatározó szereplője a számítástechnikai és a mobilpiacnak.

A részvény árfolyama ugyanakkor ezt nem tükrözte az utóbbi közel egy évben. A tavaly nyár végén látott 140 dolláros szinteket csak rövid ideig tudta megközelíteni a papír és inkább oldalazó mozgással próbálja kikorrigálni a korábban látott nagy menetelést.

Közben a cég számos izgalmas bejelentésen van túl. Az új telefonok fogadtatása ezúttal remekül sikerült a negyedéves jelentések alapján is. A Macbook belsejében lévő új, saját fejlesztésű egységek valóságos forradalmat hozhatnak el, és a szolgáltatások területén is próbál erősíteni az Apple.

Az oldalazó árfolyamok, és a dinamikusan növekvő profitszámok mellett a részvény értékeltsége egyre vonzóbb szintekre tér vissza. Néhány hónapja még 35 körüli P/E rátát lehetett látni, mostanra viszont már 24-re csökkent az Apple értékeltsége.

Ez ugyan az S&P 500 értékeltségét még meghaladja, de a 10 százalék körüli prémium már az utóbbi másfél-két év alapján is „csak” átlagos szintet jelent. Cinkotai szerint, ha a fejlesztések jó irányba haladnak tovább, akkor könnyen lehet, hogy a természetes korrekció után megint egy intenzívebb időszak állhat a részvényesek előtt.

A Schneider Electric is érdekesen fest

A járványhelyzetből a globális építőipar is kezd helyreállni. Mindez kedvező az épületautomatizálással és elektromos hálózatokkal foglalkozó cégek számára. Európában és globálisan is az egyik legnagyobb szereplő a Schneider Electric. A vállalat az első negyedéves eredményeivel felülmúlta az előzetes várakozásokat.

A lakó- és ipari ingatlanok esetében is növekedtek a beruházások. Utóbbi kategóriában például az adatközpontok építésére irányuló kereslet gyorsult fel.

Az iparági előrejelzések szerint az Egyesült Államokban és Európában a korábbi 5 százalékhoz képest 8 százalékkal is nőhetnek a bevételek. Globálisan a szektorban tapasztalható növekedés leginkább Kínára jellemző, de a többi régió is felzárkózik. A Schneider Electric bevételeiben közel azonos súllyal szerepel Európa, Ázsia és az Egyesült Államok.

A magasabb növekedési ütem a részvény értékeltségére is pozitív hatással van. A részvényre vonatkozó elemzői konszenzus jelenleg 144,5 euró, amely a jelenlegi árfolyamnál közel 10 százalékkal magasabb.