Mit tesznek a hazai befektetők?

Pénzügy2019. okt. 7.Fellegi Tamás
A rovat támogatója:

Változik-e a részvénybefektetések megítélése a nemzetközi gazdasági lassulásról érkező hírek fényében? Erről Ritók Lajos, az Equilor üzletkötője beszélt a Trend FM Prémium kategória műsorában.

Átrendeződés

A szakember elmondta, hogy a piacokon már érezhetők hullámzások, a bizalom alapvetően nem rendül meg addig, amíg Amerikában erős a fogyasztás, egyelőre pedig ebben nincs változás. A hazai piacon mindazonáltal érezhető portfólióátrendezés: többen fordulnak a hazai papírok felé, növekszik a Telekom népszerűsége, ugyanakkor teljesen érthetően a magas kamatozású MÁP Plusz állampapír miatt van, aki elhagyja a részvénypiacot.

Magyar Telekom

A Telekom népszerűsége érthető: eleve vonzó az osztalékhozama, különösen az intézményi befektetők számára, de emellett az a tény is növeli a befektetők várakozásait, hogy az állam az Antenna Hunárián keresztül részesedést vásárolhat a Telenorban. Ettől ugyan erősödhet az, mint konkurrens cég, ugyanakkor ennek kapcsán arra gondolnak sokan, hogy csökkenhet a közmű és távközlési adó, ami együttesen 30 milliárd forintos tétel a Telekomnál. Ha ennek egy részét nem kellene kifizetni, akár extra osztalék kifizetés is felvetődhet, jóllehet az anyavállalat rendszerint ilyenkor az adósság törlesztését szokta szorgalmazni, ez azonban ugyanúgy kedvező a cégnek. Mindenesetre a nagy alapok is szívesebben vesznekk olyan céget részvényeiből, amit nem terhelnek nagy különadók.

Forint árfolyam

A műsorvezető forintra vonatkozó kérdésére Ritók Lajos elmondta, hogy véleménye szerint megvolt a forint mélypontja eurónként 336,70 körül, zajlik a korrekció, 325-327 körül azonban már egy támasz-zóna van az euró árfolyamában, ott már érdemes lehet eurót venni annak, aki ezen gondolkozik. Összességében több éves trendszerű leértékelődő pálya mutatkozik, a jegybank hangsúlyozza, hogy nincs árfolyamcélja.

Ritók Lajos szerint a jelentős negatív reálkamat miatt komoly short pozíciók alalkultak ki a forint piacán, sokan várják a további gyengülést, ha így van, akkor a shortzátások komoly forinterősödés hozhatnak (a szerk.).

OTP

Arra a kérdésre, hogy érinti az OTP-t a forint árfolyama, a szakember elmondta, hogy ugyan a az adózott bevétel 45 százalékát adják a külföldi leánybankok, de az OTP fedezi az árfolyamkockázatot, így nincs érdemi hatás. Az alacsony kamatmarzsról Ritók Lajos azt mondta, hogy miután Romániában és általában a Balkánon nem alacsony a marzs, nem is beszélve az orosz és az ukrán szintekről, összességében nincs gond. Sőt, egyemesen erős növekedési potenciált látnak az elemzők az OTP-ben, jóval nagyobbat mint más euópai bankokban. Ráadásul az OTP fel is van jól tőkésítve, nem úgy, mint például a Deutsche Bank vagy a Commerzbank. A papir mindazonáltal fair értéken forog, az árfolyam tükrözi az említett tényzőket.

Richter

A Richter esetében a legjelentősebb a forint árfolyamának szerepe, miután a cég árbevételén belül 90 százalék az export aránya. Ha 5-6 százalékot gyengül a forint, ez 4-5 százalék eredménybővülést okozhat a Richternél, persze csak tartósan gyenge forint esetén.

A teljes műsor itt hallgatható meg.