Nagyon jó évet zárt a budapesti tőzsde

Pénzügy2021. dec. 31.MTI, Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Nagyon jó évet zártak idén a tőzsdék a kormányzati és jegybanki gazdasági élénkítőprogramoknak köszönhetően ömlött a pénz a piacokra. A vezető amerikai tőzsdék 20-27 százalékos pluszban zárták az évet. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 50 720 ponton zárt, az index idén 20 százalékkal emelkedett idén. Az egyik legnagyobb nyertes az OTP lett.

A BÉT éves forgalma az MTI becslése szerint idén meghaladta a 3360 milliárd forintot, szemben a 2020-as 3300 milliárd forint alatti forgalommal.
A vezető részvények 2021-ben jelentős mértékben erősödtek, legnagyobb mértékben az OTP.- A bankpapír az idei év utolsó kereskedési napján 16 600 forintot ért, miközben a 2020-as évet 13 360 forinton zárta; ez 3240 forintos, 24,25 százalékos emelkedés. Az OTP éves és egyben történelmi maximumát november 5-én érte el 19 590 forinton.

- A Mol árfolyama egy év alatt 2190 forintról 2520 forintra, azaz 15 százalékkal erősödött. Az olajipari vállalat részvényeinek értéke szintén november ötödik napján, 2810 forinton tetőzött.

- A Richter-papírok értéke 8725 forintra nőtt 7440 forintról, ami 17 százalékos növekedés. A gyógyszeripari vállalat papírjai március végén értek a legtöbbet az idén, 9320 forintot, ami egyben a papír történelmi csúcsa is.

- A Magyar Telekom részvényei 2021-ben 8,29 százalékkal 380 forintról 411,5 forintra erősödtek; legmagasabb értéküket az idén szeptember 7-én, 439 forinton érték el.

Közel 56 ezer pont volt a csúcs idén

Ahazai  gazdaság idén ledolgozta a világjárvány miatti visszaesését, ami a hazai tőzsde teljesítményén is meglátszik.A BÉT részvényindexe az év elején még 41 733 ponton kezdte a kereskedést, az idei csúcsát november 4-én érte el a BUX index 55 925 ponton.

Az utolsó két hónapban csökkenésnek indult a részvényindex, 50 ezer pont alá csak karácsony előtt nézett be, innen emelkedett újra az 50 ezres lélektani szint fölé az év utolsó kereskedési napján.

Új részvények

A BÉT új kibocsátója lett idén 

- az Interactive Brokers globális befektetési szolgáltató,

- szeptemberben megkezdődött a kereskedés az OXO Technologies Holding technológiai befektetésekkel foglalkozó társaság részvényeivel is.

- Októberben a NAP alternatív energiapiaci vállalat papírjaival bővült a budapesti börze kínálata.

- Novemberben az AutoWallis, 10 milliárd forint összegű új részvényét vezették be a BÉT prémium kategóriájába.

- Decemberben az Eprolius ingatlanbefektetésekre specializálódott társaság és a Polyduct víz- és hulladékgazdálkodás területén felhasználható termékeket gyártó cég részvényeit vezették be a BÉT-re.

Jó volt idén a nemzetközi hangulat

A nemzetközi tőzsdéken is nagy emelkedéseket láthattunk idén. A kormányok és a jegybankok hatalmas összegekkel alaposan felpumpálták az árfolyamokat: először a technológiai részvényekét, majd a járvánnyal kapcsolatos korlátozások feloldásával más szektorokét is.

Mindebben a közeljövőben változás várható, hisz a több évtizede nem látott infláció miatt az eszközvásásárlást most gyorsan be kell fejeznie a jegybankoknak, elapasztva a tőzsdét éltető pénzt. Ez azonban az idei évet már érdemben valószínűleg nem befolyásolhatja, jövőre azonban kihívást jelenthez a befektetőknek.

Az S&P 500-as index idén 27 százalékot erősödött, a Dow Jones pedig 19 százalékkal került feljebb, a technológiai részvényeket jegyző Nasdaq pedig 22 százalékos emelkedéssel zárta az évet.

Európában is kimagasló teljesítményt láthattunk a vezető tőzsdéken 15-25 százalékos emelkedésekkel.