Rekordok a tőzsdéken: meddig tarthat az optimizmus?

Elemzések2021. dec. 29.Harsányi Péter

Milyen szinteken fejezheti be a 2022-es évet az amerikai S&P 500, a német DAX és a hazai BUX index? Milyen tényezők fűtik az emelkedést, és melyek a fontosabb lefelé mutató kockázatok?

Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzőjének várakozásai szerint a 2022-es évet is pluszban fejezhetik be a vezető indexek.

Ennek két fő mozgatórugója van. Az egyik, hogy a cégek egy részvényre eső teljesítménye jelentősen javulhat a 2022-es évben. A vállalatok az infláció jelentős részét átháríthatják a fogyasztókra, melyet a bérek emelkedése lassabban követhet le, így a bevételnövekedés marzs-javulással is járhat.

A logisztikai láncokban is megoldódhatnak a problémák. Abban ugyanis egyetértés van, hogy ezek csak ideiglenes fennakadások, várhatóan legkésőbb 2022 nyárára visszatérhetünk itt is a normalitásba – fejtette ki Török Lajos.

A másik fontos érv a részvények mellett az alternatíva hiánya. Ugyan az extra likviditás várhatóan megszűnik a Fed és az Európai Központi Bank oldaláról. A Fed kamatot is emelhet, mellyel valamivel emelkedhetnek a hozamok.

Reálhozamot azonban így is csak a bóvli kötvényeken lehet majd realizálni.

Az alternatíva hiánya viszont nem jelenti azt, hogy az emelkedő bikapiac töretlenül és hasonló lendülettel folytatódik 2022-ben is.

A részvénypiacok emelkedése meghaladhatja az inflációt 2022 során, de a lendület csökkenhet, vagyis magas, de egyszámjegyű hozamokra számít Török Lajos.

Az értékalapú részvények teljesíthetnek jobban 2022-ben. Ez a BUX indexet segítheti, mert esetében az értékalapú részvények vannak túlsúlyban. Ráadásul az emelkedő kamatkörnyezet támogatja az OTP-t, mely a legnagyobb súllyal rendelkezik a korsárban.

Kockázatok

Az Equilor optimista várakozásai ellenére ki kell emelni, hogy számos kockázat van a piacokon. Ezt jól mutatja, hogy a félelemindexként is ismert VIX index továbbra is 20 felett tartózkodik.

Az infláció kapcsán már nem az a kérdés, hogy ideiglenes lesz-e, hanem hogy meddig maradhat velünk, főleg annak tudatában, hogy egyre nehezebben tudják a vezető jegybankárok csökkenteni a várakozásokat.

Az ár-bér spirál kialakulásának egyre nagyobb az esélye, mely akár hosszabb inflációs időszakot is hozhat. Ezzel a stagfláció esélye is megemelkedik, bár a várhatóan robosztus gazdasági növekedés miatt erre 2022-ben még nem számít az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője.

A részvénypiacokat illetően további kockázat, hogy az értékeltségi szintek relatíve magasan vannak, melyet nagyrészt a fiskális és monetáris stimulus fűtött. Kérdés, hogy ezek csökkenése vagy esetleges szigorodása mekkora visszaesést hozhat a parketten.

Az S&P 500 egyedi kockázata, hogy a technológiai részvények jelentősen felülsúlyozásra kerültek benne.

Különösen az Apple-Microsoft-Amazon-Alphabet négyese, melyeket mind az árazási, mind egy esetleges szigorúbb trösztellenes eljárás vagy komolyabb adóoptimalizálás elleni fellépés negatívan érinthet.

Ez pedig sérülékenyé teheti az egész S&P 500 indexet.

Mindezek mellett a koronavírus esetleges újabb hulláma jelenti a legnagyobb kockázatot.

Különösen, ha egy variáns kikerülné az eddigi védettséget és hasonló vagy veszélyesebb lenne, mint a korábbi variánsok. Ebben az esetben rosszabb helyzetben lennénk, mint voltunk az első hullám előtt. Főleg annak tudatában, hogy egy új vakcina kifejlesztése és megfelelő mennyiségben történő legyártása minimum hat hónap.

Szerencsére eddig pozitív hírek érkeztek a legújabb, omikron variánsról, azonban még mindig limitált információval rendelkezünk. Arra is számítani lehet, hogy nem ez lesz a legutolsó variáns.

Optimizmusra adhat okot ezzel szemben, hogy a vírusok természetes evolúciójuk alapján gyengülni szoktak, de ez nem zárja ki az előbb vázolt forgatókönyvet – mutatott rá Török Lajos.