A tavalyi év 5 legjobb részvénybefektetése 

Elemzések2021. dec. 27.Fellegi Tamás

Az év végéhez közeledve átnézzük, melyek voltak idén a legjobb részvénybefektetések. A manipulált árfolyamú, kisforgalmú papírokat nem vesszük figyelembe, csak nagyobb, likvid részvények között válogattunk.

Ömlött a pénz

Úgy tűnik, hogy a legnagyobb tőzsdeindexek, mindenekelőtt az S&P 500 immár harmadszor is emelkedő évet fognak zárni egymást követően, ami viszonylag ritka esemény a tőzsdetörténelemben.

Ráadásul ezalatt példátlanul nagy emelkedés zajlott, elsősorban a tavalyi évben, azt követően, hogy a világjárvány elterjedését követően a legnagyobb jegybankok, mindenekelőtt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mértéktelen fedezetlen pénzkibocsátásba kezdett eszközvásárlási programok által.

Ez a pénz, amiből állampapírokat és jelzálogpapírokat vásároltak, jórészt befektetési alapokhoz, kisebb részben magánszemélyekhez került, akik be akarták újra fektetni, így maradt a részvénypiac. A hatalmas összeg alaposan felpumpálta az árfolyamokat, először a technológiai részvényekét, majd a járvánnyal kapcsolatos korlátozások feloldásával más szektorokét is.

Mindebben a közeljövőben változás várható, hisz a több évtizede nem látott infláció miatt az eszközvásásárlást most gyorsan be kell fejeznie a jegybankoknak, elapasztva a tőzsdét éltető pénzt. Ez azonban az idei évet már érdemben valószínűleg nem befolyásolhatja, jövőre azonban kihívást jelenthet a befektetőknek.

A Tesla kimarad

Nézzük ezek után, idén melyek voltak azok a részvények, amelyekkel igen szép hozamot el lehet érni.

A köztudatban az utóbbi időben belevésődött, hogy ez mindenekelőtt a Tesla részvénye, azonban ott a szinte vég nélküli emelkedő szakasz tavaly volt, amikor 10-szeresére emelkedett az ár, idén már sokkal inkább a tetőzés jelei mutatkoznak, miután fundamentálisan már olyan drága a papír, hogy az csak évi 10-20 millió autó eladásánál lehetne reális, míg most még csak 1 millió a szám.

Mindemellett Elon Musk heves eladásokba kezdett, amit ugyan lejáró opciói miatt kényszerű lépés is, hisz gigantikus, dollárban 10 milliárdos adófizetés kötelezettsége keletkezett, de amikor a főtulajdonos elad, érdemes félretenni még egy ilyen jó nevű papírt is.

Egy régi autógyártó újra tündököl

Vannak azonban más részvények, mégpedig különböző szektorokban, köztük jól ismert nevek, amelyek igen szépen teljesítettek. Mindenekelőtt megemlítenénk

a Fordot, ami jelzi, hogy nem csak egy autógyártóé a világ: egy régi, patinás cég is tud újítani, be tud szállni a versenybe.

Márpedig a Ford is erősíteni kezdett az elektromos autók terén, és nem kizárt, hogy a Tesla mellett bőven lesz piaca Amerikában, miközben most még a hagyományos autók eladása is remek profitot hoz, tekintettel arra, hogy a járvány szelídülésével megnőtt az autók iránti kereslet, miközben a kínálatot korlátozza az alapanyag-, és alkatrészhiány, így aki szállítani tud, most sok pénzt söpörhet be, hisz a hiányhelyzetben az árak is jócskán megemelkedtek. A részvény idén 144 százalékkal emelkedett.

Félvezető szektor

A technológiai szektorban a tavalyi évvel szemben most nem az óriások mentek nagyot, hanem a második vonal erősödött, és érthető módon az előállt csiphiány a félvezetőgyártókat erősen felértékelte. Ennek nyertese a már régóta jól teljesítő

Nvidia, amely eddig 131 százalékos hozammal örvendeztette meg befektetőit év eleje óta.

Vakcinagyártók

A technológiai iparág után, amelybe az elektromos autózás is beleszámít, most térjünk át a járvány által óhatatlanul felértékelődött gyógyszeriparra és biotechnológiára, hisz néhányan átütő sikert értek el a járvány elleni küzdelemben. Idén sokat emelkedett az egyik vacina gyártója, a Moderna, amely korábban egy kis cég volt, így a vakcina nagyot lendített rajta, és a tavalyi árfolyamnövekedés után idénre is jutott bőven: 141 százalékot nőtt az árfolyam.

A másik sikertörténet is vakcinafejlesztőé: azonban nem a Pfizer árfolyamát mozgatta meg a több milliárd oltás legyártása, hanem a vele együtt dolgozó BioNTechét, amely egy kis cég volt, így nagyot dobott rajta az egyébként etikai okokból nem nagy profitmarzzsal forgalmazott vakcina sikere.

A nagy árfolyamugrás már tavaly elindult,

de idén is 216 százalékot szárnyalt még a papír.

Az újranyitás nyertese

A válogatásunkban a legsikeresebb részvény egy étteremláncé, amely remekül meg tudta ragadni az újranyitások adta lehetőségeket.

A kereslet hirtelen jelentkezett világszerte az aktuális lezárások megszűnése után, miközben sok étterem nem tudott erre megfelelően reagálni, vagy azért, mert a lezárást nem élte túl, vagy azért, mert a váratlan keresletet nem tudta munkaerő hiányában kielégíteni.

A nagy láncok helyzete könnyebb, hisz a lezárási időszakot túlélték házhoz szállítással, a munkaerő megtartását finanszírozni tudták, és végül vonzó bérekkel tudtak a nyitáskor új dolgozókat toborozni.

A konkrét cég a ONE Group Hospitality, (tőzsdei kódja: STKS), melynek részvénye 260 százalékot hozott az év eleje óta a befektetőknek.