Szilveszter után elnémulnak a városok melletti erdők - hetekbe is telhet mire visszatérnek a madarak

Elemzések2021. dec. 31.Dajkó Ferenc Dániel

A szilveszteri tüzijáték a házi kedvencek mellett a vadállatokat is megrémítheti. Egy hazai erdőben dolgozó erdész szerint a városok közeli erdőkben ilyenkor napokig – hetekig jóval kevesebb állat nyoma figyelhető meg a szokásosnál, és az elmenekült madarak is csak soká térnek vissza. A Duna-Ipoly Nemzeti Park is arra kéri az erdőterület közelében élők, hogy kerüljék a pirotechnikai eszközök használatát.

Ezer kutya is eltűnhet

Lassan vége a 2021-es évnek, közeleg a szilveszter. Az év utolsó napján hagyományosan az ünneplésé a főszerep. A pezsgő és a konfetti mellett azonban a tüzijátékozás és sajnos a tiltások ellenére gyakran a petárdázás is része a mulatozásnak.

A szilveszteri órákon át tartó durrogtatás nagyon látványos és izgalmas az emberek számára, azonban az állatok jelentős részében rettegést kelt, így nekik ez az este az év talán legrosszabbika.

Napjainkra egyre inkább közbeszéd tárgya, hogy a háziállatokat mennyire megrémíti a tüzijáték. Mindegyik négylábú másképp reagál a hang és fényhatásokra, de a többségük fél tőle és még egy egyébként teljesen stabil kutyát is teljesen meg tud rettenteni. Sajnos ilyenkor akár ezer kutya és hasonló számú macska is eltűnhet otthonról az állatvédők szerint és egy jelentős részük soha nem tér többé haza, ilyenkor fokozottan kell figyelni az állatokra.

Érdemes beengedni a kertben tartott kutyákat is a házba, és a sétálást is a tüzijátékozás előtt még világosban lebonyolítani.

Tatán betiltották

A háziállatok mellett azonban a vadon élő állatokat is megviseli a tüzijáték. Tatán például az Öreg-tavon telelő vadludak miatt már betiltották a tűzijátékot. Arra, hogy mit váltanak ki a pirotechnikai eszközök a vadállatokból, a tavaly Rómában történtek is jó például szolgálnak. A szilveszteri tüzijáték után halott seregélyek tömkelege hullott le az utcákra az olasz fővárosban. A lezárások miatt a madarak elszoktak az erősebb hanghatásoktól és a szilveszteri durrogtatás valósággal sokkolta őket.

Hetekbe telhet mire visszatérnek

Habár itthon szerencsére hasonló esemény még nem történt, de a hazai vadakat is megviseli az év utolsó napja. Az egyik hazai megyeszékhely közelében fekvő erdőben dolgozó erdész mesélt a növekedés.hu-nak az általa ilyenkor tapasztaltakkal.

Elmondása alapján szilveszter után az állatok viselkedése láthatóan megváltozik. Sok madár elhagyja ilyenkor a városokhoz közeli erdőket és gyakran csak hosszabb idő, akár hetek elteltével térnek vissza. Az emlős állatokat is hasonlóan megzavarják az erdőkig elhallatszó zajok. A durrogás ilyenkor akár kilométerekre is elhallatszik és mivel már az erdőkhöz közel eső kertvárosokban is tüzijátékoznak így az véleménye szerint akár 4-6 kilométer mélyen még az ember számára is hallható az erdőben.

Az állatoknak azonban még a miénkénél is jobb a hallása - tette hozzá. Érdekességképp kiemelte, hogy bent az erdő mélyén nem is annyira a szokásos recsegős robbanáshang hallatszik, hanem egyfajta mélyről jövő morajlás. Több állat is menekülőre fogja ilyenkor. Beljebb húzódnak az erdők mélyebben fekvő részei felé - fogalmazott. A viselkedésük megváltozik, bizalmatlanabbak lesznek, ez például az etetőhelyeken figyelhető meg. Elmondása szerint az állatok csapáin is látszik a változás.

A városhoz közel eső részeken napokig – hetekig jóval kevesebb állat nyoma figyelhető meg a szokásosnál.

Habár azt hihetnénk, hogy a viharok során hozzászoktak a villámlás miatt az efféle hangokhoz, azonban ő úgy véli, hogy az állatok különbséget tesznek a tűzijáték és a villámlás hangjai között. A tüzijáték feltehetően inkább a puska eldördülésére emlékeztetheti őket véleménye szerint. Ilyenkor szilveszterkor ez azonban olyan nekik, mintha egyszerre több száz puskát ropogtatnának az erdők mellett. Kiemelte, hogy nagyon szimpatizál Tata döntésével, hiszen így nemhogy nem mennek el a vadludak, de még más tavakról is Tatára menekülnek a megrettent állatok. - A tüzijáték betiltása meghozta az eredményt így a vadludak a tavon teleltek – húzta alá. Úgy véli, hogy a Szilveszter megzavarja az erdő életét, és nem biztos, hogy megéri a tüzijátékozás azt, hogy szenvedést okozunk vele az állatoknak.

Átrendeződött az erdők élővilága

A tüzijátékozás erdei állatokra gyakorolt hatásáról a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságát is megkérdeztük.

A növekedés.hu-nak adott válaszukban elmondták, hogy bár a tűzijátékok, pirotechnikai eszközök használata során a főváros környéki erdőterületeket érintő, fény-, illetve hangszennyezés mértékére, hatásterületére, illetve hatásmechanizmusára vonatkozóan eddig nem készült egzakt kutatás, de a természetes élővilágra gyakorolt negatív hatásuk elvitathatatlan.

Az elmúlt évtizedekben Budapest és a csatlakozó agglomerációs települések gyakorlatilag teljesen körbeölelték a főváros környéki erdőket – tudtuk meg a Nemzeti Park munkatársaitól. Az urbanizációs folyamat hatására az erdők élővilága a korábbiakhoz képest átrendeződött. Az ember és környezete között zajló dinamikus kölcsönhatás során a zavarásra a fény-, hang, és légszennyezésre érzékenyebb fajok populációi – például a kígyászölyv a lakott területektől távolabbra húzódtak vagy szélsőséges esetben eltűntek, míg a zavarást jobban tűrő fajok populációi fennmaradtak, alkalmazkodtak (uhu, egerészölyv) – ismertették.

Kérdésünkre válaszolva elmondták, hogy nem várható a tüzijátékok miatt megriadó védett fajok tömeges megjelenése a főváros környéki közutakon.

Válaszukban azonban kihangsúlyozták, hogy a pirotechnikai eszközök a fény- és hanghatásukon túl rendkívül tűzveszélyesek is. Az erdőterület közvetlen környezetében történő felelőtlen használatuk komoly veszélyforrást jelent az erdő élővilága számára - fogalmaztak. Erdőterületen történő használatuk épp ezért tilos.

Az erdőterület közelében élőktől épp ezért azt kérik, hogy a nemzet örökségét képező természeti értékek jövő nemzedéke számára történő megőrzése érdekében kerüljék a pirotechnikai eszközök használatát.