Nőtt Magyarország devizatartaléka

Pénzügy2023. feb. 7.MTI, növekedés.hu
A rovat támogatója:

Január végén meghaladta a 40 milliárd eurót a hazai devizatartalék összege, amely egy évvel ezelőtt 35, 5 milliárd euró volt.

Emelkedett Magyarország devizatartaléka, amely több 40,2 milliárd forint. A V4 országokkal összehasonlítva Csehországnak és Lengyelországnak magasabb, 140 milliárd euró feletti a devizatartaléka, az euróövezetbe tartozó Szlovákiának viszont alacsonyabb.

Magyarország nemzetközi tartalékai (2015-2023. január)

A hazai devizatartalékok szintke azért is fontos, mert a magas energiaárak miatt negatív a külkereskedelmi és a folyó fizetési mérlegünk, az energiaszámlák kiegyenlítéséhez folyamatosan devizára van szükség.

A folyó fizetési mérleg hiánya a harmadik negyedévben 4,468 milliárd euró volt szemben a második negyedév 2,63 milliárd eurójával, illetve az előző év azonos időszakának 2,702 milliárd eurójával - az MNB december közepén közölt adatai szerint.

A külkereskedelmi egyenleg sem rózsás: tavaly novemberben a kivitel volumene 9,5, a behozatalé 15 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A passzívum 1 milliárd 415 millió euró volt, az egyenleg 1 milliárd 372 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

Az uniós források beérkezésére pedig még hónapokat kell várni, elemzők szerint az év második felében kerülhet sor nagyobb összegek beérkezésére.

A forintot így a 13 százalékos magas alapkamat, és az egynapos betéti tender 18 százalékos kamata is védi, összehasonlításképp a lengyel, a román és a cseh alapkamat hét százalék körüli szintre emelkedett.