Ömlik a pénz a fenntartható alapokba

Pénzügy2021. máj. 3.Növekedés

Rekord összegű tőke áramlott az első negyedévben a fenntarthatóságra összpontosító alapokba.

Az ESG-alapok az időszak végén már közel kétezer milliárd dollárt kezeltek a Morningstar összeállítása szerint. (Az ESG minősítés mutatja, hogy az adott alap a befektetései során milyen mértékben követi a felelős környezeti – envrionmental, társadalmi – social és vállalatirányítási - governance szempontokat.) A szegmens népszerűségének robbanásszerű emelkedéséről sokat elárul, hogy az ilyen alapokban összegyűlt tőke 2020 második negyedévében haladta meg az ezermilliárd dollárt.

A globális fenntartható alapokba 2021 első negyedévében 185,3 milliárd dollár friss tőke érkezett, amely 17 százalékos növekedést jelent az előző negyedévhez képest. A kezelt eszközérték 17,8 százalékkal nőtt negyedéves alapon.

A bővülés motorja Európa volt, amely a teljes tőkebeáramlás 79 százalékát adta.

Az Egyesült Államokban is új rekordot mértek ugyanakkor a fenntarthatóságra összpontosító alapoknál: a 21,5 milliárd dollár friss tőke érkezett a negyedévben (egy évvel korábban ez az érték a fele, 10,4 milliárd, két éve az ötöde volt).

Az ESG-befektetések népszerűsége már a pandémiát megelőzően is masszívan emelkedett – erre erősített rá a járvány. A Morningstar CNBC által ismertetett jelentésében kiemelte

az elmúlt évben széleskörű konszenzus alakult ki az éghajlati kockázat kezelésének szükségességéről. Egyre több befektető már lehetőségnek tekinti az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé történő zöld átállást. Az eszközkezelők új kockázatkezelési megoldásokat fejlesztettek ki, és innovatív termékekkel jelentek meg a piacon, sőt, a meglévőket is újratervezik annak érdekében, hogy a befektetők könnyebben dekarbonizálják a portfoliójukat.

Vannak persze ellenvélemények is, amelyek szerint az ESG egy olyan ernyőfogalom, amely rengeteg különböző befektetési stratégiát foglal magában, nem mindig és nem megfelelően átláthatóak ezek a módozatok.

A Morningstar 2020 végén 400 éghajlattudatos alapot tartott nyilván.