"Pozitív meglepetés az infláció mérséklődése, de még nem lehet pezsgőt bontani"

Pénzügy2023. jún. 8.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Közel három éve először fordult elő, hogy havi bázison csökkentek az árak itthon.

A májusi inflációs adatokat tette közzé ma reggel a KSH. A fogyasztói árak havi szinten 0,4 százalékkal csökkentek, az éves infláció ezzel 21,5 százalékra mérséklődött a megelőző havi 24,0 százalékról. Közel három éve először fordult elő, hogy havi bázison csökkentek az árak itthon.

A jelentős mérséklődést mutató tényadat kedvezőbb lett, mint az elemzői konszenzus, melynek hátterében elsősorban az energiaárak állnak. Mielőtt pezsgőt bontanánk: a maginflációs mutató viszont 0,5 százalékkal emelkedett havi alapon és így az éves index 22,8 százalékon állt az előző hónapban, aláhúzva ezzel az alapfolyamatok tartósságát - írja kommentárjában Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

Az infláció szerkezete többé kevésbé megfelelt a vártnak. Az élelmiszerek havi szinten stagnáltak, éves indexük pedig 33,5 százalékos volt. A költségoldal alakulásának viszonylatában hamarosan negatív tartományba kerülhet a havi átárazás ebben a szegmensben, így szignifikánsan támogatni tudja majd a normalizációs folyamatot. 

A járműüzemanyag-árak masszív, több mint 6 százalékos, illetve a háztartási energia árainak 3 százalékos havi csökkenése a legjelentősebb tényezői a májusi lassulásnak. Azonban továbbra is kitüntetett figyelmet érdemel a szolgáltatásinfláció 0,9 százalékos hó/hó drágulása, ami számottevően meghaladta az átlagot.

A májusi adat összességében nem igényli a nagy kép átírását: kedvező a „headline” index vártnál ütemesebb lassulása, azonban a maginfláció még mindig erőteljes másodkörös inflációs hatásokat sugall.

Ami a kilátásokat illeti, a nyártól valamivel gyorsabban csökkenő inflációt várunk, az éves index akár már júniusban 20 százalék alá mérséklődhet. A dezinflációt segítheti a meglehetősen gyenge hazai konjunktúra is. Az év második felében az egyre erősebben érvényesülő bázishatás miatt ütemesebb lassulás jöhet az árak éves szintű növekedési ütemében.

Továbbra is jelentősek a középtávú inflációs kihívások az érdemben megváltozott globális környezet és a szűk munkaerőpiac mellett. Az elmúlt hónapokban az energia- és az üzemanyagárak hajtották leginkább a hazai dezinflációt, de a globális konjunktúra élénkülése fordulatot hozhat e téren.

Számos vállalat vezeti be a visszatekintő inflációval történő árkorrekciót, ami a jövő év elején jelentősen tompíthatja az árdinamika lassulását.

Összességében 2024-ben is folytatódhat a mérséklődés, ám jelenlegi várakozásunk szerint csak 2025-ben tér vissza a jegybanki célsávba az infláció. Mindez tartósan szigorú monetáris politikát és érdemben pozitív tartományban maradó előretekintő reálkamatot sugall az elkövetkező időszakban.