Remek évet zárt a MOL

Pénzügy2024. feb. 16.MTI

A MOL-csoport adózás előtti eredménye 1,936 milliárd dollár (691,4 milliárd forint) lett 2023-ban, 37 százalékkal csökkent az előző évi eredményhez képest.

A geopolitikai feszültségek, a hektikus iparági és makrokörnyezet, illetve a kiszámíthatatlan adópolitika és kormányzati elvonások miatt a MOL-csoport adózás előtti eredménye 1,936 milliárd dollár (691,4 milliárd forint) lett 2023-ban, 37 százalékkal csökkent az előző évi eredményhez képest - tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

 A vállalatcsoport 3,1 milliárd dollár (1098,4 milliárd forint) tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el tavaly, ami 34 százalékos csökkenés 2022-höz képest, de a nehéz külső körülmények ellenére mutatott erős belső teljesítménynek köszönhetően meghaladja a 2,8 milliárd dolláros éves iránymutatást - közölték.

A MOL 2024-ben 1,6 milliárd dollár körüli adózás előtti eredményt és 3 milliárd dollár körüli EBITDA-t vár.A társaság közleménye idézi Hernádi Zsoltot, a vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki az eredményeket kommentálva kiemelte: a rendkívüli és nehéz külső körülmények hatására csökkent az adózás előtti eredmény 2023-ban.

Ez nem is meglepetés, mert egy geopolitikai, makrogazdasági és iparági feszültségekkel teli évet zárunk, amelyben a szabályozási és az adópolitikai környezet további jelentős nyomást gyakorolt ránk

- fogalmazott.

Az elnök-vezérigazgató szerint ennek ellenére erős évet tudhatnak a hátunk mögött, a várakozásokat meghaladó belső teljesítményt értek el.

Hernádi Zsolt úgy értékelte, hogy a MOL-csoport kiemelkedő operációs és költséghatékonysága, illetve megfontolt beruházási politikája képes volt ellensúlyozni a külső környezet hatásait.

Hangsúlyozta, hogy a hulladékgazdálkodás hozzáadása a portfólióhoz tovább erősítette az integrált üzleti modellt, megfelelő alapot és lendületet biztosít a növekedéshez és fejlődéshez.

Tovább haladunk előre az okos átállás útján, amelynek során egyszerre járulunk hozzá a fenntarthatósághoz és a versenyképességhez. Ígéretes zöld beruházási projektjeink mellett aktívan fejlesztjük régiónk iparát és erősítjük Közép- és Kelet-Európa energiaszuverenitását

- fejtette ki az elnök-vezérigazgató.

A feldolgozás és kereskedelem (downstream) üzletág 1,328 milliárd dollár tisztított EBITDA-t ért el tavaly, ami 41 százalékos csökkenés 2022-höz képest. Ezt a normalizálódó finomítói marzsok és a petrolkémiai környezet gyengesége okozta, amelyet rendkívüli, a magasabb kibocsátási és értékesítési volumen által csak részben ellensúlyozható mértékű adóterhek is sújtottak - jelezte a társaság.

A kutatás és termelés (upstream) üzletág egész éves EBITDA-ja 953 millió dollár lett 2023-ban, 57 százalékkal csökkent az előző évihez viszonyítva az alacsonyabb szénhidrogénárak miatt.

A termelési mutatók ugyanakkor meghaladták az előrejelzéseket.

A fogyasztói szolgáltatások EBITDA-ja 695 millió dollárra nőtt tavaly az előző évi 320,3 millió dollárról.

A hulladékgazdálkodás 2023 júliusában kezdte meg működését MOHU néven, a terület EBITDA-ja 37 millió dollárt tett ki tavaly.

A gázszegmens 265 millió dolláros EBITDA-t ért el 2023-ban, ami 62 százalékkal több, mint egy évvel korábban, a növekedést a határkeresztező kapacitások iránti, jelentősen emelkedő kereslet segítette.