Talpra álló kamioncég, erősödő forint

Pénzügy2021. jan. 10.Fellegi Tamás

A részvénypiaci helyzetről és a forint árfolyamáról Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője, részvénystratégája nyilatkozott a Trend FM Prémium kategória műsorának vendégeként.

Kockázatok és pénzmennyiség

Miró József a részvénypiacokról általánosságban úgy véli, hogy kettős helyzet állt elő: miközben járványszempontból rosszul néz ki a helyzet, közben rengeteg pénz van a piacon.

A két hatás ellentétes, de a második győz: a kockázatokat mérsékeltnek tekinti a piac, illetve a sok pénz miatt áttekint rajtuk, nem foglalkozik velük.

Sok esetben elképesztően túlértékeltek a részvények, van olyan szektor Amerikában, ahol a kapitalizáció nagyobb, mint a piacméret. Momentumkereskedés van, melynek során teljesen elszakadnak az árfolyamok a realitásoktól, mondhatni a részvények bitcoinként viselkednek, ami úgy emelkedik, hogy semmilyen fundamentális értéke nincs. Minden pénz a ralit fűti, de ez már veszélyes szakaszban van.

Infláció

Mindemellett a túlzott pénzmennyiség csökkentése még távoli: a jegybankok még nem vonják vissza a pénzeket, és nem látni, mikor fog ez változni. Felmerül a kérdés, hogy miért nem látszik infláció a fogyasztói áraknál: Miró szerint már jelen van, észlelhető is, hisz például a járvány miatt megdrágult a szállítás, ugyanakkor ezt még nem feltétlenül látjuk a statisztikában.

Rövid távon olyan jelenség is jöhet, mint például tavaly nyáron, amikor mindenki egyszerre indult nyaralni belföldön, és hirtelen nem volt kapacitás. Ha véget ér a járvány, ez nemzetközi szinten is előállhat: a turizmus szárnyalna, de hirtelen nehéz újraindítani a kapacitásokat, ami heves áremelkedésekhez vezethet, jóllehet ez is átmeneti jelenség, önmagában még nem a hosszú távú emelkedő trend.

Hazai részvények

Szárnyalnak a magyar részvények, az OTP a Mol, sőt még a Telekom is, amely átlépte a 400 forintot, de a nemzetközi ralihoz képest nálunk a helyzet egész visszafogott, reálisan árazottak a papírok. Miró szerint külön érdekesség a Waberer’s részvény piaca, melyet felrázott a korábbi tulajdonos, Wáberer György visszatérése a cégbe, a befektetők abban bíznak, hogy az üzletember szakmai tapasztalatával segíthet visszavezetni a helyes útra a társaságot.

Az elemző szerint a fuvarozó cégnél már ezt megelőzően is kezdtek látszani a pozitív jelek, így elképzelhető, hogy az eredmények már a tavalyi negyedik negyedévben, vagy legkésőbb az idei első negyedévben ismét pozitív tartományban lesznek. Wáberer György megjelenése látványos árfolyam-emelkedést eredményezett a tőzsdén, ám Miró szerint a részvények továbbra sem drágák.

Waberer's

Miután a cég a tőzsdére jött, meglehetősen magas kibocsátási áron, nem túl ügyesen árazták a szolgáltatásokat, mondhatni a céget kiárazták a fuvarozási piacról, a konkurencia elvitte a megrendeléseket, veszteségek keletkeztek.

A belföldi szegmens és a biztosító közben nem teljesített rosszul, sőt a válságban a fuvarozás (élelmiszer kiszállítás stb.) szerepe még fel is értékelődött. A cég viszonylag hamar felismerte, hogy baj van a nemzetközi üzletágban, el is kezdett próbálkozni, és arra jutottak, hogy le kell építeni a kamionszámot, és csak a profitábilis fuvarokat szabad elvállalni.

A spot piacról, ahol egy-egy kamion várja, hogy jöjjön egy hirtelen rendelés, visszavonultak, a szerződéses megrendelésekre koncentrálnak.

Ami persze a lényeg, hogy a pénzügyi befektető kiszállt, és a pakett egy részét újra Waberer György szerezte meg, még ha csak feleakkora tuljadonrésszel is, mint a régi szép időkben.

Ő építette föl ezt a céget, ért ehhez az iparághoz, így ha valaki, ő tehet a cég fellendítése érdekében. Megjelenése így pozitív a befektetők számára, ráadásul remek üzletet csinálhatott: vélhetően jó drágán adta el tulajdonrészét a tőzsdei kibocsátás előtt, most pedig valószínűleg a mélyben vásárolt, 1200 forint alatt.

Az árfolyamemelkedés el is indult, ugyanakkor Miró szerint már Wáberer megjelenése előtt kezdett rendbe jönni a cég. A stabilitásra ugyanakkor Wáberert tekintik garanciának a befektetők, ez indokolhatta az árfolyam felemelkedését nem sokkal 2000 forint alá.

A könyv szerinti érték az idén még megjelenő veszteség után 1700 forint lesz részvényenként.

Forint 

Ami a forint árfolyamát illeti, inkább erősödést vár Miró József, miután a 320 körüli korábbi stabil eurónkénti szinthez képest nagyon sok volt a gyengülés az elmúlt években: ezt a szakember nem tartja indokoltnak, így szerinte korrekcióra, erősödésre számíthatunk.

A teljes műsor itt hallgatható meg.